Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkiem i surimi
Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkiem i surimi |
Paluszki krabowe surimi, to bardzo fajny produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do sushi, ale również do sałatek czy past do kanapek. Natomiast paluszki te z krabem nie mają nic wspólnego, no może poza kolorem i pewno stąd wywodzi się ich nazwa.
Idealnie pasują do różowego sosu, zrobionego na bazie majonezu, koncentratu i soku z cytryny. Ja ten sos nieco odchudzam i mieszam go z naturalnym jogurtem. Smakuje też rewelacyjne, a niewątpliwie taka zmiana wyjdzie nam na zdrowie.
Na blogu znajdziesz także:
Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkiem i surimi
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 długi zielony ogórek
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sos różowy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
- Zamrożony groszek gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Odcedź go, przelej zimną wodą.
- Ogórka pokrój w kostkę.
- Paluszki przekrój na trzy części i rozdziel włókna.
- Do miski włóż paluszki, groszek, i ogórek.
- Następnie posyp sałatkę koperkiem.
- W szklance wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Na koniec polej sałatkę sosem.
- Przed podaniem wszystko dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz