Tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach |
Przejrzałam dziś bloga i okazało się, że nie ma na nim przepisu na tiramisu? Jak do tego doszło? nie wiem 😁. To tak rewelacyjny i prosty do przygotowania deser i z pewnością nie ma osoby, która by go nie lubiła.
Dlatego dziś nadrabiam to niedopatrzenie i zapraszam Cię na tiramisu w pucharkach. Według mnie smakuje najlepiej, jak postoi jeden dzień w lodówce, choć przyznam szczerze, że trudno się jest mu się oprzeć i go nie zjeść.
W oryginalnym przepisie jest dodawane amaretto, ja nie przepadam za tym likierem, więc dodałam likier kawowy i moim zdaniem bardzo godnie go tutaj zastąpił.
Jajka przed rozbiciem warto sparzyć wrzątkiem, jeśli obawiasz się salmonelli. Pamiętaj, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej, jeśli będą miały różną temperaturę, krem może się zwarzyć.
Przepisy na tiramisu na blogu
Na blogu znajdziesz także tiramisu w innych odsłonach:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Tiramisu w pucharkach
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 4 pucharki
Składniki:
- 100 ml mocnego espresso
- 30 ml likieru kawowego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 białko
- szczypta soli
- 250 g mascarpone
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki kakao
Wykonanie
- Zaparz kawę, wlej do niej likier, odstaw do wystudzenia.
- Do miski włóż żółtka, dodaj cukier i ubij na puszystą jasną masę.
- Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, miksując do połączenia się składników.
- Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Przełóż do kremu i delikatnie wymieszał łopatką.
- Biszkopty przekrój na pół, maczaj je z obu stron w wystudzonej kawie. Staraj się, aby zbytnio nie nasiąkły, bo się rozpadną, zanim je włożysz do pucharków.
- Ułóż jedną warstwę biszkoptów w pucharkach. Wyłóż na nie połowę kremu. Posyp krem kakao.
- Namocz w kawie kolejną warstwę biszkoptów, ułóż ją na kremie.
- Wyłóż resztkę kremu na biszkopty i wyrównaj.
- Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Na koniec tuż przed podaniem deserów posyp je kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz