Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami
Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami |
Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami powstały w mojej kuchni trochę przez przypadek. Robiłam obłędną baklavę, przepis znajdziesz tutaj → baklava. Zostało mi parę arkuszy ciasta filo i zastanawiałam się co z nim zrobić? Przejrzałam lodówkę, znalazłam trochę kremówki i ser feta. Miałam też kilka koktajlowych pomidorków...
I dzięki temu wstała pyszna przekąska, idealna na każdą imprezę, Sylwestra, domówkę czy po prostu rodzinne spotkanie. Do tego robi się szybko i bardzo łatwo.
Ja podałam ją na ciepło, ale z pewnością pyszna będzie również na zimno. Serdecznie polecam, w końcu mamy Karnawał!
Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 200 g sera fety
- 2 jajka
- 150 ml kremówki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- papryka
- 6 płatów ciasta filo
- pomidorki koktajlowe
- tymianek do posypania
- oliwa do malowania ciastek
Wykonanie
- Do miski włóż fetę, rozgnieć ją widelcem.
- Dodaj jajka, śmietankę, sól, pieprz, paprykę i natkę. Wymieszaj.
- Do foremki na muffinki włóż złożone na czworo ciasto filo, uformuj z niego coś na kształt miseczki składając rogi do środka.
- Do każdej miseczki wlej porcję farszu.
- Następnie ciasto posmaruj oliwą. Włóż pokrojone na pół pomidorki, posyp tymiankiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez około 30 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.
- Od razu podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz