Brownie z polewą czekoladową
Brownie z polewą czekoladową |
Muszę szczerze przyznać, że nie wiem czemu tak długo zwlekałam z upieczeniem tego ciasta? Chyba wydawało mi się, że będzie takim ciężkim do przełknięcia czekoladowym zakalcem 😁. Jednak nic bardziej mylnego. Dlatego z przyjemnością nadrabiam to niedociągnięcie.
Oczywiście brownie z polewą czekoladową nie jest w żadnym wypadku ciastem dietetycznym, jest bardzo słodkie i tłuste, ale zdecydowanie jest warte grzechu. Jeśli chcesz, żeby nie było aż tak słodkie, podaj je bez polewy.
Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jeśli wolisz, żeby było bardziej wilgotne skróć troszkę czas jego pieczenia. Na koniec możesz je posypać np. Twoimi ulubionymi orzechami lub owocami.
Brownie z polewą czekoladową
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 175 g drobnego cukru
- 125 g brązowego cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 120 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 40 g masła
- 45 g cukru pudru
- 3 - 4 łyżki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
Wykonanie
- Czekoladę grubo posiekaj.
- Masło włóż do garnuszka z grubym dnem, rozpuść i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Dodaj obydwa cukry i wanilię, wymieszaj.
- Rozkłóć jajka i wlej je do masy, wymieszaj.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wylej ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. W połowie tego czasu obróć foremkę o 180 stopni.
- Po upieczeniu ciasto wystudź.
- W garnuszku o grubym dnie umieść masło i mleko, podgrzej je na małym ogniu.
- Gdy masło się roztopi dodaj kakao i cukier puder. Następnie wszystko wymieszaj i dalej lekko podgrzewaj. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
- Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
- Na koniec ciepłą polewą udekoruj ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz