Brownie z polewą czekoladową

kawałki brązowego ciasta na białym talerzyku
Brownie z polewą czekoladową
 

Muszę szczerze przyznać, że nie wiem czemu tak długo zwlekałam z upieczeniem tego ciasta? Chyba wydawało mi się, że będzie takim ciężkim do przełknięcia czekoladowym zakalcem 😁. Jednak nic bardziej mylnego. Dlatego z przyjemnością nadrabiam to niedociągnięcie.

Oczywiście brownie z polewą czekoladową nie jest w żadnym wypadku ciastem dietetycznym, jest bardzo słodkie i tłuste, ale zdecydowanie jest warte grzechu. Jeśli chcesz, żeby nie było aż tak słodkie, podaj je bez polewy.

Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jeśli wolisz, żeby było bardziej wilgotne skróć troszkę czas jego pieczenia. Na koniec możesz je posypać np. Twoimi ulubionymi orzechami lub owocami.



widok z góry na stół z talerzykami z czekoladowym ciastem

Brownie z polewą czekoladową

Proporcje na formę 20 x 30 cm
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 125 g brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
Polewa czekoladowa:
  • 40 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki  mleka
  • 2 czubate łyżki kakao


 
 

Wykonanie

  • Czekoladę grubo posiekaj.
  • Masło włóż do garnuszka z grubym dnem, rozpuść i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Dodaj obydwa cukry i wanilię, wymieszaj.
  • Rozkłóć jajka i wlej je do masy, wymieszaj.
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wylej ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. W połowie tego czasu obróć foremkę o 180 stopni.
  • Po upieczeniu ciasto wystudź.
  • W garnuszku o grubym dnie umieść masło i mleko, podgrzej je na małym ogniu. 
  • Gdy masło się roztopi dodaj kakao i cukier puder. Następnie wszystko wymieszaj i dalej lekko podgrzewaj. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
  •  Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
  • Na koniec ciepłą polewą udekoruj ciasto.
 
 
 

Komentarze