Chiacchiere, włoskie faworki
Chiacchiere, włoskie faworki |
Karnawał powoli dobiega końca, ale ja mam jeszcze dla Ciebie jeden pyszny przepis. Tym razem przeniesiemy się na południe Europy, czyli do Włoch. Włosi też hucznie świętują podczas Karnawału i zajadają się różnymi smażonymi ciastkami.
Chiacchiere, czyli włoskie faworki robi się bardzo podobnie jak nasze, ale są jednak drobne różnice. Np. oni nie dodają do ciasta śmietany, tylko całe jajka i białe wino. Forma ciasteczek jest prawie taka sama, z tym, że Włosi je tylko nacinają, ale nie przekładają przez naciętą dziurkę. No i ich faworki są zdecydowanie szersze niż nasze, ale muszę przyznać, że i jedne i drugie smakują super.
Filmik, jak zrobić faworki znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C3DXhSrINx-/
Na blogu znajdziesz także zbiór moich ulubionych przepisów na Tłusty czwartek → Karnawał, najlepsze słodkie przepisy
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Chiacchiere, włoskie faworki
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 30 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 2 g soli
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- olej arachidowy do smażenia, można też użyć rzepakowego
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Wsyp do miski suche produkty, wymieszaj je.
- Następnie dodaj jajka, masło i wino.
- Zagniataj ciasto, aż do uzyskania elastycznej i gładkiej masy.
- Owiń je folią spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
- Odetnij kawałek ciasta, resztę zawiń z powrotem w folię.
- Wałkuj ciasto przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu. Ciasto powinno mieć grubość ok 2 mm.
- Gdyby ciasto się kleiło, podsyp blat odrobiną mąki.
- Z ciasta przy pomocy radełka wytnij prostokąty 10x5 cm. a na środku zrób dwa nacięcia.
- W międzyczasie w szerokim rondelku podgrzej olej do 170 stopni. Olej jest gotowy do smażenia gdy wrzuconego do niego ciasto pieni się.
- Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
- Usmażone faworki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na koniec obsyp je cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz