Chiacchiere, włoskie faworki


smażone podłużne ciastka
Chiacchiere, włoskie faworki


Karnawał powoli dobiega końca, ale ja mam jeszcze dla Ciebie jeden pyszny przepis. Tym razem przeniesiemy się na południe Europy, czyli do Włoch. Włosi też hucznie świętują podczas Karnawału i zajadają się różnymi smażonymi ciastkami.

Chiacchiere, czyli włoskie faworki robi się bardzo podobnie jak nasze, ale są jednak drobne różnice. Np. oni nie dodają do ciasta śmietany, tylko całe jajka i białe wino. Forma ciasteczek jest prawie taka sama, z tym, że Włosi je tylko nacinają, ale nie przekładają przez naciętą dziurkę. No i ich faworki są zdecydowanie szersze niż nasze, ale muszę przyznać, że i jedne i drugie smakują super.

Filmik, jak zrobić faworki znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C3DXhSrINx-/

Na blogu znajdziesz także zbiór moich ulubionych przepisów na Tłusty czwartek → Karnawał, najlepsze słodkie przepisy

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



podłużne ciastka z cukrem pudrem


Chiacchiere, włoskie faworki

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki  

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2 g soli
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • olej arachidowy do smażenia, można też użyć rzepakowego
  • cukier puder do posypania 

 

Wykonanie

  • Wsyp do miski suche produkty, wymieszaj je.
  • Następnie dodaj jajka, masło i wino.
  • Zagniataj ciasto, aż do uzyskania elastycznej i gładkiej masy.
  • Owiń je folią spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
  • Odetnij kawałek ciasta, resztę zawiń z powrotem w folię. 
  • Wałkuj ciasto przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu. Ciasto powinno mieć grubość ok 2 mm.
  • Gdyby ciasto się kleiło, podsyp blat odrobiną mąki.
  • Z ciasta przy pomocy radełka wytnij prostokąty 10x5 cm. a na środku zrób dwa nacięcia.
  • W międzyczasie w szerokim rondelku podgrzej olej do 170 stopni. Olej jest gotowy do smażenia gdy wrzuconego do niego ciasto pieni się.
  • Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
  • Usmażone faworki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Na koniec obsyp je cukrem pudrem.

 


Komentarze