Czekoladowa panna cotta
Czekoladowa panna cotta |
Deser, który robi się prawie sam? Lubię takie proste przepisy, a Ty? I taka jest właśnie czekoladowa panna cotta. Wystarczy kilka podstawowych składników, kilkanaście minut i nasz deser może już wędrować do lodówki.
Ten pyszny włoski deser można robić na wiele sposobów, na blogu znajdziecie również inne przepisy z tą delikatną śmietankową galaretką w roli głównej. Bardzo fajnie smakuje w duecie z ziołami, a np. wersja z bazylią jest po prostu obłędna.
- kawowa panna cotta
- panna cotta caffe latte z borówkami
- panna cotta z melisą i truskawkami
- czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami
- rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami
- bazyliowa panna cotta z poziomkami
Czekoladowa panna cotta
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 90 g czekolady gorzkiej 80%
- ulubione owoce
Wykonanie
- Żelatynę wsyp do szklanki, wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Odstaw do napęcznienia.
- Śmietankę wlej do garnuszka, dodaj posiekaną czekoladę i cukier. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a śmietanka prawie zagotuje.
- Zdejmij z ognia. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Na koniec masę przelej do 4 słoiczków i wstaw do lodówki na minimum 3 - 4 godziny.
- Podawaj z ulubionymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz