Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami

kawałek ciemnego ciasta pokrytego kremem i pistacjami
Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami

 

Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami to pomysł na szybkie i proste do przygotowania ciasto. Wystarczy ubić jajka z cukrem, dodać wszystkie składniki i wymieszać. A po upieczeniu posmarować kremem z mascarpone. Zrobienie kremu też nie wymaga wiele zachodu, wystarczy ubić wszystkie składniki.

Natomiast jest tu jeden element zaskoczenia, czyli majonez. Tak, tak, to nie jest żadna omyłka, do ciasta dodajemy majonez. W ten sposób zastępujemy część oleju, a dzięki temu dodatkowi ciasto jest wilgotne i delikatne.

Jeśli nie masz pistacji możesz dodać inne ulubione orzechy lub ewentualnie migdały.

 




Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami 

Proporcje na formę 24 x 24 cm
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
Ciasto
  • 3 duże wiejskie jajka
  • 100 ml majonezu
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pistacje do posypania
Krem
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni, dół formy wyłóż papierem do pieczenia, boki dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką.
  • W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. 
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Całość przelej do formy. 
  • Wstaw do piekarnika na 40 minut.
  • Gdy ciasto przestygnie wyjmij je z formy i odstaw do wystygnięcia.
  • Zrób krem: wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w wysokim pojemniku. Ubijaj, aż do uzyskania gęstego kremu.  
  • Następnie zimnie ciasto posmaruj kremem i na koniec posyp posiekanymi  pistacjami.


ciemne ciasto z białym kremem

 

Komentarze

  1. Pysznie wygląda takie ciacho, a pistacje uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Bez migdałów smakuje jak mleczna kanapka! Dzieci zachwycone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam jeszcze z migdałami, na pewno jest pycha

      Usuń

Prześlij komentarz