Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami
Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami |
Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami to pomysł na szybkie i proste do przygotowania ciasto. Wystarczy ubić jajka z cukrem, dodać wszystkie składniki i wymieszać. A po upieczeniu posmarować kremem z mascarpone. Zrobienie kremu też nie wymaga wiele zachodu, wystarczy ubić wszystkie składniki.
Natomiast jest tu jeden element zaskoczenia, czyli majonez. Tak, tak, to nie jest żadna omyłka, do ciasta dodajemy majonez. W ten sposób zastępujemy część oleju, a dzięki temu dodatkowi ciasto jest wilgotne i delikatne.
Jeśli nie masz pistacji możesz dodać inne ulubione orzechy lub ewentualnie migdały.
Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
Ciasto
- 3 duże wiejskie jajka
- 100 ml majonezu
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
-
pistacje do
posypania
Krem
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki 30%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni, dół formy wyłóż papierem do pieczenia, boki dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką.
- W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia.
- Dokładnie wymieszaj.
- Całość przelej do formy.
- Wstaw do piekarnika na 40 minut.
- Gdy ciasto przestygnie wyjmij je z formy i odstaw do wystygnięcia.
- Zrób krem: wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w wysokim pojemniku. Ubijaj, aż do uzyskania gęstego kremu.
- Następnie zimnie ciasto posmaruj kremem i na koniec posyp posiekanymi pistacjami.
Pysznie wygląda takie ciacho, a pistacje uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, dziękuję i polecam :)
UsuńPyszności! Bez migdałów smakuje jak mleczna kanapka! Dzieci zachwycone!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze z migdałami, na pewno jest pycha
Usuń