Krewetki teriyaki z makaronem ryżowym
Krewetki teriyaki z makronem ryżowym |
Świętowanie Chińskiego Nowego Roku ciągle trwa, więc dziś mam dla Ciebie kolejną propozycję na szybki i pyszny obiad w azjatyckim stylu. Tym razem są to krewetki teriyaki z makaronem ryżowym oraz z dodatkiem cukinii i zielonego groszku.
Jak większość dań z kuchni orientalnej, danie to jest bardzo proste do przygotowania, a dzięki sosom Lee Kum Kee nabiera niezwykłego aromatu. Sosu teriyaki, to jeden z moich ulubionych sosów. Idealnie pasuje do warzyw i owoców morza.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Na blogu znajdziesz także inne inspiracje z sosami Lee Kum Kee:
- smażony makaron z kurczakiem
- orientalna sałatka makaronowa z wędzonym łososiem
- smażony ryż z warzywami i jajkiem
- azjatycka sałatka z mango i kiełkami sojowymi
- smażone tofu z warzywami i makaronem soba
Krewetki teriyaki z makronem ryżowym
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 200 g makaronu ryżowego (u mnie z brązowego ryżu)
- 200 g ugotowanych krewetek z ogonkami
- 3 łyżki Sosu Teriyaki Lee Kum Kee
- 2 łyżki Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee
- czarny sezam do posypania
- tajska bazylia
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie
- Cebulę pokrój w grubą kostkę, a cukinię w pół plasterki.
- Na woku rozgrzej olej, przesmaż cebulę, dorzuć cukinię i groszek.
- Smaż 3 minuty.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Wrzuć na woka odcedzony gorący makaron, dodaj sosy.
- Wrzuć krewetki, dokładnie wszystko wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Następnie posyp sezamem i listkami bazylii.
- Od razu podawaj.
Wpis powstał przy współpracy z marką Lee Kum Kee.
Komentarze
Prześlij komentarz