Krewetki teriyaki z makaronem ryżowym

wstążki makaronu w białej misce z krewetkami
Krewetki teriyaki z makronem ryżowym
 

Świętowanie Chińskiego Nowego Roku ciągle trwa, więc dziś mam dla Ciebie kolejną propozycję na szybki i pyszny obiad w azjatyckim stylu. Tym razem są to krewetki teriyaki z makaronem ryżowym oraz z dodatkiem cukinii i zielonego groszku.

Jak większość dań  z kuchni orientalnej, danie to jest bardzo proste do przygotowania, a dzięki sosom Lee Kum Kee nabiera niezwykłego aromatu. Sosu teriyaki, to jeden z moich ulubionych sosów. Idealnie pasuje do warzyw i owoców morza. 

Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 

 

ciemne sosy w szklanej butelce

 

 Na blogu znajdziesz także inne inspiracje z sosami Lee Kum Kee:

 

 

Krewetki  teriyaki z makronem ryżowym

Czas przygotowania: 25 minut 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 200 g makaronu ryżowego (u mnie z brązowego ryżu) 
  • 200 g ugotowanych krewetek z ogonkami
  • 3 łyżki Sosu Teriyaki Lee Kum Kee
  • 2 łyżki Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee
  • czarny sezam do posypania 
  • tajska bazylia
  • tłuszcz do smażenia

 



Wykonanie

  • Cebulę pokrój w grubą kostkę, a cukinię w pół plasterki.
  • Na woku rozgrzej olej, przesmaż cebulę, dorzuć cukinię i groszek.
  • Smaż 3 minuty.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Wrzuć na woka odcedzony gorący makaron, dodaj sosy.
  • Wrzuć krewetki, dokładnie wszystko wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
  • Następnie posyp sezamem i listkami bazylii.
  • Od razu podawaj.


Wpis powstał przy współpracy z marką Lee Kum Kee.

 



Komentarze