Zakwas na chleb - krok po kroku

Zakwas na chleb
 

Miałam sporo zapytań, o to jak zrobić własny zakwas na chleb. Jest to bardzo proste, ale cały ten proces wymaga trochę czasu i systematyczności. Do jego produkcji potrzebujemy tylko dwóch składników: mąkę i wodę. Przez pięć dni musimy dokarmiać zakwas, żeby nie był głodny i mógł się wzmacniać. W tym czasie w zakwasie będą się wytwarzać bakterie i dzikie drożdże, dzięki którym chleb będzie wspaniale rósł.

Po tych pięciu dniach nasz zakwas dalej będzie młody i nie będzie tak mocny, jak ten kilkuletni. Natomiast każde kolejne dokarmianie czy robienie zaczynu będzie go wzmacniać.

Na początek Twojej przygody z pieczeniem chleba polecam Ci ten prosty przepis na → chleb pszenno-żytni na zakwasie  pieczony w foremce. Nie wymaga on zbyt długiego wyrabiana, ani też formowania.

Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 

 

Co warto wiedzieć o zakwasie

  • Przy dokarmianiu zakwasu bardzo istotna jest odpowiednia temperatura otoczenia. Najlepsza, to ta w okolicach 25 stopni C.
  • Warto też kupić mąkę bezpośrednio z młyna, bo jej jakość też ma znaczenie.
  • Koniecznie trzeba pamiętać, aby z gotowego zaczynu na chleb odłożyć 3 łyżki zakwasu, który będzie zaczątkiem kolejnego chleba.
  • Mój zakwas przechowuję w zakręconym słoiku w lodówce. Wytrzyma on bez dokarmiania ok. 10 dni.
  • Słoika nie myję, tylko aktywny zaczyn, który odejmę z przygotowywanego ciasta na chleb, wkładam z powrotem do brudnego słoika. To też jest doskonały sposób na wzmocnienie zakwasu.
  • Nasz młody zakwas może płatać nam figle, wymaga cierpliwości i czasu, pamiętaj o tym. Generalnie chleb na zakwasie nie lubi pośpiechu.
  • Zakwas zawsze dokarmiam przed pieczeniem. Wyjmuję go z lodówki, odkręcam słoik i zostawiam na blacie, aby się ogrzał.
  • Minimalna ilość mąki do dokarmiania to 50 g. Wody potrzeba też około 50 g., ale trzeba pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę, a także w każdym domu jest inna wilgotność powietrza.
  • Zapach gotowego zakwasu jest lekko octowy, czasami jest przyjemny, czasami mniej. Wszystko zależy od tego z jakiej mąki jest zrobiony. Dopóki nie pojawi się na nim pleśń, można go używać do pieczenia.

 



Zakwas na chleb - krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej żytniej 720*
  • ok. 500 g letniej wody o temperaturze 38 stopni C
 * Możesz też użyć mąki chlebowej pszennej 750, mąki pszennej 2000 lub mąki żytniej 2000

 

 

Wykonanie

Dzień pierwszy

  • Godzina 8.00 Do sporej miski wsyp 100 g mąki, wlej ok. 100 g letniej wody i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.  Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Godzina 20.00 Z miski zdejmij folię, wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce.

Dzień drugi

  • Godzina 8.00  Zakwas powinien już powoli zaczynać pracować, a na jego powierzchni pojawić się malutkie bąbelki. Do ciasta w misce dosyp 100 g mąki, wlej ok. 100 g letniej wody i dokładnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Godzina 20.00 Na zakwasie będą widoczne większe bąbelki i będzie ich znacznie więcej, niż rano. Z miski zdejmij folię, wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce.

Dzień trzeci

  • Tego dnia zakwas jest zawsze mniej aktywny. Powtórz czynności z poprzedniego dnia. 

Dzień czwarty

  • Zakwas jest ponownie aktywny i przyrasta mniej więcej o połowę. Powtórz czynności z poprzedniego dnia. 

Dzień piąty

  • Powtórz czynności z poprzedniego dnia. 
  • Wieczorem zakwas jest już gotowy do upieczenia chleba.

 


Komentarze