Ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła |
Ćwikła pojawia się na naszym stole w sumie tylko raz do roku, czyli na Wielkanoc. I chyba czas to zmienić, bo połączenie buraków z chrzanem jest pyszne i bardzo zdrowe. Idealnie pasuje do wszystkich pieczonych mięs, do wędlin, jajek na twardo i również do białej wielkanocnej kiełbasy.
Do domowej ćwikły możesz użyć gotowanych buraków, kupionych w sklepie, to takie ułatwienie dla zapracowanych. Możesz również dodać buraki upieczone w piekarniku, np. według tego przepisu → pieczone kolorowe buraki. Takie warzywa maja zdecydowanie dużo więcej smaku.
Proporcja składników na ćwikłę zależy od naszych osobistych smaków i możemy sobie je indywidualnie dopasować. Jej moc będzie też zależała od chrzanu, który dodamy. Ten starty przez nas będzie prawdopodobnie mocniejszy, od tego kupionego w sklepie.
Na blogu znajdziesz też wersję ćwikły ze śmietaną → ćwika ze śmietaną.
A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię na mojego Fb → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Ćwikła z chrzanem
Składniki:
- 2 łyżki chrzanu
- 3 ugotowane buraki
- sok z z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie
-
Buraki zetrzyj na drobnej tatce.
- Dodaj sok z cytryny i starte na drobnej tarce ugotowane buraki.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Ćwikła jest najlepsza następnego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz