Kremowa zupa chrzanowa
Kremowa zupa chrzanowa |
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć myśleć o świątecznym menu. Na naszym stole oprócz żurku od jakiegoś czasu zaczęła się pojawiać kremowa zupa chrzanowa. Według mnie ten przepis idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat.
Możemy ją podać z białą kiełbasą i jajkiem, ale pyszna jest też sama bez żadnych dodatków. Można również sobie samemu regulować jej ostrość, zwiększając lub zmniejszając ilość chrzanu.
Na blogu znajdziesz także pomysły na inne wielkanocne zupy, np.:
Kremowa zupa chrzanowa
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek włoszczyzny
- 4 ziemniaki
- 1,5 litra wody lub bulionu
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 białe surowe kiełbasy
- 3 łyżki startego chrzanu
- 200 g kremówki
- sól
- szczypta cukru
- pieprz
- olej do smażenia
- 4 jajka na twardo
Wykonanie
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę.
- Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę. Warzywa wrzuć do garnka z cebulą, wlej wodę lub bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
- Gotuj przez 15 minut, a następnie włóż do zupy kiełbasę. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Z zupy wyjmij kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
- Wlej śmietanę i dodaj chrzan. Zupę dokładnie zblenduj.
- Zupę przypraw i podaj z pokrojoną kiełbasą i jajkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz