Makaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami
Makaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami |
Za oknem wiosna, więc i na naszych talerzach też musi już być wiosennie. Bardzo lubię ten czas, kiedy nasze dania nabierają kolorów i wzbogacają się o świeże warzywa. A skoro w sklepach zaczynają się pojawiać szparagi, to również jest doskonały moment na to, żeby włączyć je do naszego menu. Będą idealnie pasowały do sałatki makaronowej.
Makaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami to pomysł na lunch, lekki obiad czy też kolację. Można ją też dodać do naszego świątecznego wielkanocnego menu. Przygotujesz ją bardzo szybko, możesz też wykorzystać do niej wcześniej ugotowany makaron, który np. został z obiadu.
Sałatkę postanowiłam również urozmaicić o pyszne regionalne produkty ze Schroniska Bukowina. Wybrałam do niej gołkę, czyli krowi ser, wędzony naturalnym dymem bukowym, wytwarzany w 100% z mleka krów z Podhala. Natomiast mięsnym dodatkiem jest kiełbasa krakowska sucha. Kiełbasa powstała z połączenia mięsa wieprzowego i wołowego, jest wędzona naturalnym dymem, a następnie podsuszana. Kiełbasa zawiera tylko 7% tłuszczu i ma prosty skład bez np. popularnego białka sojowego czy błonnika grochowego.
W ich sklepie on line kupisz nie tylko wędzone w tradycyjnej wędzarni wędliny czy sery z Podhala, ale także między innymi wysokiej jakości naturalne syropy owocowe i konfitury,miody, przetwory z warzyw, w tym kiszonki i
marynaty oraz produkty garmażeryjne. W tej chwili jest dostępna także specjalna oferta
wielkanocna z wędlinami, pasztetami, chlebami, ciastami i zestawami
wielkanocnymi.
Oprócz polskich produktów Schronisko ma w swojej ofercie niezwykle bogata ofertę włoskich produktów, pochodzących z własnego importu. Wybór jest tak ogromny, że trudno się zdecydować, co wybrać 😊.
Makaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 150 g makaronu (u mnie Mezze Maniche Rigate Barilla)
- 100 g wędzonego sera z gór
- 100 g kiełbasy krakowskiej suchej
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy EV
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelej go zimną wodą.
- Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Warzywa ugotuj na parze. Wystudź i pokrój na kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę i ser w kostkę, a pomidorki na pół.
- Następnie wszystko wzuć do miski, dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
- Na koniec dokładnie wymieszaj.
Wpis powstał przy współpracy reklamowej ze Schroniskiem Bukowina.
Komentarze
Prześlij komentarz