Pieczona pierś z indyka
Pieczona pierś z indyka |
Nie ma nic lepszego niż domowa wędlina, do tego chyba nie trzeba nikogo przekonywać. U nas w domu pojawia się ona bardzo często i to w różnych odmianach. Czasami mięso piekę, czasami gotuję, a czasami robię wędliny w szynkowarze.
Do zrobienia takiej wędliny możemy wykorzystać drób lub wieprzowinę. Tym razem jest to pieczona pierś z indyka. To bardzo delikatne i mało kaloryczne mięso, więc idealnie nadaje się również dla dzieci czy osób na diecie.
Pieczona pierś jest bardzo prosta do przygotowania, fajnie jest ją przyprawić ziołami, żeby była aromatyczna. Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia. To istotne, ponieważ pierś z indyka jest chuda i w innym wypadku by się wysuszyła podczas obróbki.
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na domową wędlinę:
- Szynka wieprzowa z szynkowara
- Szynka z indyka z majerankiem
- Pieczona karkówka (w rękawie)
- Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami
- Pieczona biodrówka na kanapki
- Domowa biała kiełbasa wieprzowa
- Kiełbasa ze słoika
- Pieczony boczek w ziołach
- Schab z pończochy, czyli domowa wędlina
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Pieczona pierś z indyka
Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania
Składniki:
- 1000 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie
- Mięso obwiąż sznurkiem.
- Wszystkie przyprawy i oliwę wymieszaj w miseczce. Następnie natrzyj nimi mięso.
- Pierś włóż do żaroodpornego naczynia i schowaj na min. 12 godzin do lodówki;
- Po tym czasie piecz mięso w zamkniętym naczyniu przez 10 minut w 200 stopniach C, kolejne 40 minut w 190 stopniach C, a na koniec 10 minut z górna grzałką (grillem) w 240 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz