Sałatka z pesto i mozzarellą
I w końcu mamy marzec! Niestety na wiosnę póki co się nie zapowiada, bo za oknem śnieg i temperatury na minusie. Ale przecież zawsze możemy przywołać wiosnę na talerzu, dlatego dziś zapraszam Cię na szybką i prostą sałatkę.
Sałatka z pesto i mozzarellą, to taka mała odmiana dla klasycznej caprese. Tutaj dodałam jeszcze liście sałaty i → pesto z kolendry. Ostatnio została mi kolendra i, żeby się nie zmarnowała, zrobiłam z niej pesto. Oczywiście możesz dodać swoje ulubione, np. bazyliowe czy pietruszkowe. Każde będzie tu idealnie pasowało.
Sałatka z pesto i mozzarellą
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 3 łyżki ulubionego pesto
- 1 sałata rzymska
- opakowanie mini mozzarelli
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- oliwa EV
- sok z cytryny
- ziarenka pinii lub innych Twoich ulubionych
Wykonanie
- Sałatę pokrój lub porwij na mniejsze kawałki, a pomidorki przekrój na pół.
- Ziarenka pinii upraż na suchej patelni.
- Na dnie płaskiego talerza rozsmaruj pesto. Ułóż kolejno sałatę, mozzarellę i pomidorki.
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy.
- Na koniec posyp sałatkę ziarenkami.
Komentarze
Prześlij komentarz