Sałatka z pesto i mozzarellą

Sałatka z pesto i mozzarellą

I w końcu mamy marzec! Niestety na wiosnę póki co się nie zapowiada, bo za oknem śnieg i temperatury na minusie. Ale przecież zawsze możemy przywołać wiosnę na talerzu, dlatego dziś zapraszam Cię na szybką i prostą sałatkę.
 

Sałatka z pesto i mozzarellą, to taka mała odmiana dla klasycznej caprese.  Tutaj dodałam jeszcze liście sałaty i → pesto z kolendry. Ostatnio została mi kolendra i, żeby się nie zmarnowała, zrobiłam z niej pesto. Oczywiście możesz dodać swoje ulubione, np. bazyliowe czy pietruszkowe. Każde będzie tu idealnie pasowało.


 

 

 

Sałatka z pesto i mozzarellą

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki: 

  • 3 łyżki ulubionego pesto
  • 1 sałata rzymska
  • opakowanie mini mozzarelli 
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych 
  • sól
  • pieprz
  • oliwa EV
  • sok z cytryny
  • ziarenka pinii lub innych Twoich ulubionych 


Wykonanie

  • Sałatę pokrój lub porwij na mniejsze kawałki, a pomidorki przekrój na pół.
  • Ziarenka pinii upraż na suchej patelni.
  • Na dnie płaskiego talerza rozsmaruj pesto. Ułóż kolejno sałatę, mozzarellę i pomidorki.
  • Następnie dodaj wszystkie przyprawy.
  • Na koniec posyp sałatkę ziarenkami. 



Komentarze