Sernik z mango na zimno
Sernik z mango na zimno |
Wielkanoc to czas serników. Na naszym stole zawsze pojawia się jeden sernik pieczony i jeden sernik na zimno. To ciasta, które zawsze w pierwszej kolejności znikają ze stołu.
Sernik wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania. Jeszcze kilkanaście lat temu ser na sernik trzeba było zmielić, potem utrzeć z cukrem i jajkami. Dziś wygląda to nieco inaczej, zmielony ser kupimy w sklepie, a resztę składników po prostu mieszamy, żeby nie napowietrzać zbytnio masy.
To samo dotyczy serników bez pieczenia. To tak na prawdę kilkanaście minut i masa sernikowa jest gotowa. Potem trzeba tylko cierpliwie poczekać, aż masa stężeje. Dzisiejszy sernik z mango na zimno wymaga kilku podstawowych składników, a smakuje wprost niebiańsko.
Na blogu znajdziesz także inne pomysły na serniki na zimno:
- Sernik na zimno z jeżynami
- Sernik cappuccino na zimno
- Sernik czekoladowy na zimno
- Sernik kokosowy Bounty na zimno
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię także na moje konto na Fb → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Sernik z mango na zimno
Proporcje na formę 20 cm
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
Sernik:
- 400 g sera z wiaderka
- 450 pulpy mango
- 200 g zimnej kremówki
- 100 g cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny*
* Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać moc żelatyny na opakowaniu, mogą się one różnić w zależności od producenta
Do dekoracji:
- czekoladowe jajka
Wykonanie
- W blenderze zblenduj ciastka z masłem.
- Wyłóż nimi spód formy, dociśnij do dna. Włóż do lodówki.
- Żelatynę zalej 1/2 szklani wody, odstaw na 10 minut. Następnie delikatnie podgrzej w mikrofali, nie doprowadzaj do wrzenia. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- W misce zmiksuj ser, mango i cukier puder.
- W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę.
- Do masy z mango wlewaj cienką stróżką chłodną żelatynę cały czas miksując.
- Na koniec dodaj kremówkę i delikatnie wymieszaj.
- Masę sernikową przelej na herbatniki. Wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 5 godzin.
Sernik z mango wygląda obłędnie , zrobię na Święta Wielkanocne
OdpowiedzUsuńWitaj Agatko! Sernik tężeje w lodówce Zrobiłam go w formie prostokątnej i z podwójnej porcji. Stężeje na pewno bo już zaczął tężec w misie robota kropka na wierzch dałam posypkę złożoną ze zmiksowanej czekolady, orzeszków arachidowych w czekoladzie oraz żelków czarnych i malinowych po zmiksowaniu wyszedł taki fajny kolorowy proszek. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńKasiu, ależ on będzie super :). Czekam na fotkę na FB. Smacznego Kochana!
Usuń