Sernik z mango na zimno


żólte ciasto z ozdobami z czekoladowych jajek
Sernik z mango na zimno
 

Wielkanoc to czas serników. Na naszym stole zawsze pojawia się jeden sernik pieczony i jeden sernik na zimno. To ciasta, które zawsze w pierwszej kolejności znikają ze stołu. 

Sernik wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania. Jeszcze kilkanaście lat temu ser na sernik trzeba było zmielić, potem utrzeć z cukrem i jajkami. Dziś wygląda to nieco inaczej, zmielony ser kupimy w sklepie, a resztę składników po prostu mieszamy, żeby nie napowietrzać zbytnio masy. 

To samo dotyczy serników bez pieczenia. To tak na prawdę kilkanaście minut i masa sernikowa jest gotowa. Potem trzeba tylko cierpliwie poczekać, aż masa stężeje. Dzisiejszy sernik z mango na zimno wymaga kilku podstawowych składników, a smakuje wprost niebiańsko.

Na blogu znajdziesz także inne pomysły na serniki na zimno:

 

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię także na moje konto na Fb → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity

 



żółte ciasto na szklanej paterze


Sernik z mango na zimno

Proporcje na formę 20 cm

Składniki

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Sernik:

  • 400 g sera z wiaderka
  • 450 pulpy mango
  • 200 g zimnej kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny*

* Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać moc żelatyny na opakowaniu, mogą się one różnić w zależności od producenta

Do dekoracji:

  • czekoladowe jajka


Wykonanie

  • W blenderze zblenduj ciastka z masłem. 
  • Wyłóż nimi spód formy, dociśnij do dna. Włóż do lodówki.
  • Żelatynę zalej 1/2 szklani wody, odstaw na 10 minut. Następnie delikatnie podgrzej w mikrofali, nie doprowadzaj do wrzenia. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  • W misce zmiksuj ser, mango i cukier puder.
  • W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę.
  • Do masy z mango wlewaj cienką stróżką chłodną żelatynę cały czas miksując.
  • Na koniec dodaj kremówkę i delikatnie wymieszaj.
  • Masę sernikową przelej na herbatniki. Wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 5 godzin.




Komentarze

  1. Sernik z mango wygląda obłędnie , zrobię na Święta Wielkanocne

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Agatko! Sernik tężeje w lodówce Zrobiłam go w formie prostokątnej i z podwójnej porcji. Stężeje na pewno bo już zaczął tężec w misie robota kropka na wierzch dałam posypkę złożoną ze zmiksowanej czekolady, orzeszków arachidowych w czekoladzie oraz żelków czarnych i malinowych po zmiksowaniu wyszedł taki fajny kolorowy proszek. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ależ on będzie super :). Czekam na fotkę na FB. Smacznego Kochana!

      Usuń

Prześlij komentarz