Sos chrzanowy na ciepło
Sos chrzanowy na ciepło |
Chrzan to produkt, który najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole. Pojawia się zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło.
Tym razem mam dla Ciebie przepis na sos chrzanowy na ciepło. Idealnie pasuje do białej kiełbasy czy do jajek na twardo. Do takiego zestawu można podać biały barszcz lub żurek i będzie pyszny obiad wielkanocny.
Sos chrzanowy po wystygnięciu zgęstnieje, wtedy można dodać do niego mleko, śmietankę lub ewentualnie bulion wymieszać i ponownie podgrzać. Pamiętaj też, aby go ponownie przyprawić.
Na blogu znajdziesz również inne przepisy z chrzanem w roli głównej:
Sos chrzanowy na ciepło
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2- 3 łyżki startego chrzanu
- około szklanki bulionu
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie
- W garnuszku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i podgrzewaj, aż składniki się połączą.
- Następnie powoli dolej
wywar, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Następnie dodaj do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz