Sos chrzanowy na ciepło

pętko kiełbasy położone na białym sosie
Sos chrzanowy na ciepło
 

Chrzan to produkt, który najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole. Pojawia się zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło.

Tym razem mam dla Ciebie przepis na sos chrzanowy na ciepło. Idealnie pasuje  do białej kiełbasy czy do jajek na twardo. Do takiego zestawu można podać biały barszcz lub żurek i będzie pyszny obiad wielkanocny.

Sos chrzanowy po wystygnięciu zgęstnieje, wtedy można dodać do niego mleko, śmietankę lub ewentualnie bulion wymieszać i ponownie podgrzać. Pamiętaj też, aby go ponownie przyprawić.

Na blogu znajdziesz również inne przepisy z chrzanem w roli głównej:


 

biała kiełbasa z jajkiemna sosie w misce

 

Sos chrzanowy na ciepło

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2- 3 łyżki startego chrzanu
  • około szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

 

Wykonanie

  • W garnuszku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i podgrzewaj, aż składniki się połączą. 
  • Następnie powoli dolej wywar, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Następnie dodaj do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

 

 

Komentarze