Zielony majonez z natką pietruszki
Zielony majonez z natką pietruszki |
Domowy majonez? Jestem zdecydowanie na tak! Jego przygotowania trwa dosłownie chwilę. Zobacz jakie to jest proste. Na blogu jest wersja klasyczna → domowy majonez w słoiku, a dziś zapraszam Cie na wersję z natka pietruszki.
Do zrobienia majonezu będzie Ci potrzebny blender żyrafa i słoik. Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie.
Zielony majonez z natką pietruszki będzie idealny na świąteczny stół, jako np. dodatek do jajek na twardo, do → galantyny drobiowej lub terriny ze szpinaku i groszku
A jeśli szukasz inspiracji na Wielkanoc to koniecznie zajrzyj do tego linka → Najlepsze przepisy na Wielkanoc.
Zielony majonez z natką pietruszki
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 całe jajko prosto z lodówki
- 230 g oleju prosto z lodówki
- 2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 szczypty soli (3-4 g)
- 1/2 łyżeczki musztardy
Wykonanie
- Do słoika włóż kolejno składniki na majonez.
- Włóż blender do słoika opierając go o dno. Włącz blender na maksimum na 4-6 sekund i nie poruszaj nim. W tym czasie zobaczysz, że powoli olej zaczyna gęstnieć.
- Od tego momentu bardzo powoli podnieś końcówkę blendera do góry, i żeby ujednolicić jego konsystencje poruszamy jeszcze końcówką blendera w dół i w górę.
- Na koniec majonez przypraw wedle gustu, można dodać więcej musztardy, soli czy też pieprzu.
- Majonez można przechowywać w lodówce 14 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz