Wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem
Wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem |
Po tych wszystkich faszerowanych jajkach czas na coś słodkiego, czyli na obłędne wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem. Jak dla mnie to jest świąteczny hit i pyszne połączenie słodkiego kruchego ciasta z lekko kwaskowym gęstym kremem cytrynowym.
Ten cytrynowy krem, czyli lemon curd najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze zgęstniał. A nawet zrobić podwójną porcję, bo jestem pewna, że połowę wyjesz z garnuszka 😁, taki jest dobry.
Ciasteczka najlepiej przekładać przed podaniem, żeby pozostały kruche.
Na blogu znajdziesz również przepis na inne kruche ciasteczka, też z cytryną w roli główniej → cytrynowe ciasteczka wielkanocne.
Wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki
Kruche ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lemon curd
- 70 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 1 białko
- 40 g masła
- sok z 1 cytryny
Wykonanie
- Dzień wcześniej zrób krem.
- W miseczce umieść żółtka, białko i cukier.
- Miskę ustaw nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewaj nad parą wodną mieszając trzepaczką, aż rozpuści się cukier.
- Dodaj sok
cytrynowy i masło. Dalej mieszaj, aż krem zgęstnieje.
- Składniki na ciasto zagnieć. Owiń folią i włóż na 60 minut do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 5 mm i wykrawaj ciasta w kształcie jajka.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciastek wykrój okrągły otwór przy pomocy kieliszka.
- Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 15 minut.
- Gdy ciastka wystygną, na tych pełnych kładź krem i przykrywaj tymi z dziurką.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz