Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach
Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach |
Od zawsze wiadomo, że kiełbasa niepodzielenie rządzi na grillu. Z reguły wrzucamy ją po prostu na ruszt i gotowe. Natomiast dziś mam dla Ciebie trochę inną inspirację, która nada naszej królowej kiełbasie zupełnie innego wymiaru.
Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach, to moje tegoroczne odkrycie, polecam Ci ten przepis, mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.
A do tego jeszcze, do mojego przepisu postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę, która zdecydowanie dużo rzadziej ląduje na ruszcie, a szkoda, bo jest bardzo smaczna. Można ją także przygotować na wiele sposobów, zamarynowanie jej w przyprawach, to właśnie jeden z nich.
Na blogu znajdziesz inne grillowe przepisy:
- Kaszanka z grilla z cebulą i jabłkiem
- Grillowane kolby kukurydzy
- Grillowane krewetki z warzywami
- Stir fry z kurczaka z warzywami
- Grillowane szparagi z boczkiem
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię na mojego Instagrama → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.
Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach
Czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania
Składniki:
- 4 białe sparzone kiełbasy
- 1 spora cebula
Marynata
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- szczypta chili
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Wrzuć do moździerza czosnek, natkę, paprykę, chili, sól i pieprz.
- Wlej olej i dokładnie wszystko utrzyj.
- Kiełbasy delikatnie ponacinaj i natrzyj dokładnie marynata.
- Włóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
- Najlepiej, żeby kiełbasa poleżała w marynacie 5-6 godzin.
- Po tym czasie połóż kiełbasę na rozgrzanej płycie na ruszcie grilla.
- Grilluj z obydwu stron, a w połowie grillowanie obok kiełbasy ułóż pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszaj ją z tłuszczem, który wytopił się z kiełbasy i delikatnie przyrumień.
Komentarze
Prześlij komentarz