Rurki z kremem
Rurki z kremem |
Rurki z kremem to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa. Pamiętam, jak moi dziadkowie zabierali mnie na rurki do ich ulubionej cukierni. Rurki były pieczone z kruchego ciasta lub z ciasta waflowego. Wypełnione były przede wszystkim bitą śmietaną, a czasami również kremem maślanym.
Pierwszy raz w kulinarnej historii wspomina się o rurkach, które były wypiekane na Sycylii już w X wieku. Tak właśnie powstały ich tradycyjne canolli, które do dziś we Włoszech są bardzo chętnie jadane i nadziewane bakaliami, kandyzowanymi owocami i różnymi kremami.
W Polsce pojawiły się w XVII wieku jako opłatki nawijane na drewniane kołeczki i wypełniane bitą śmietaną. Ogromnym powiedzeniem cieszyły się w PRL-u, gdzie nazywane były po prostu rurkami włoskim.
Do dzisiaj często pojawią się na naszych słodkich stołach. Dziś mam dla Ciebie ich najprostszą wersję, czyli rurki z kremem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Filmik, jak przygotować rurki znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C2Sa03qoSLJ/
Chrupiące ciasto posypane grubym ciastem i nadziane delikatnym krem, to idealne połączenie. Smakuje wszystkim, i młodszym i starszym. Przygotowałam je specjalnie do jednego z odcinków Pytania na Śniadanie i zrobiły furorę. Odcinek ten możesz obejrzeć pod tym linkiem → Rurki z kremem - Gatita w Pytaniu na Śniadanie.
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Będzie mi miło, jak zaobserwujesz 💓
Rurki z kremem
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- gruby cukier rafinada
- 250 g mascarpone
- 330 ml kremówki 30%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Foremki posmaruj masłem lub spryskaj olejem w sprayu.
- Z zimnego ciasta wzdłuż jego krótszej części wykrój paski o szerokości 1,5-2 cm.
- Każdy pasek nawijaj delikatnie na rurkę na tak zwaną zakładkę. Ciasto musi na siebie zachodzić, żeby nie powstały szczeliny, przez które mógłby wyjść krem.
- Każda rurkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem.
- Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut, aż się delikatnie przyrumienią.
- Po wyjęciu z piekarnika delikatnie wystudź i zdejmij ciasto z foremek. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
- Do miski wlej zimną śmietankę i włóż zimne mascarpone. Ubijaj przy pomocy miksera, pod koniec, gdy masa będzie już gęstnieć, dodaj cukier puder. Następnie ubijaj do uzyskania gęstej masy.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełniaj nim każdą z rurek.
Komentarze
Prześlij komentarz