Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami

zielone szparagi w metalowej brytfance
Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami
 

Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami to pyszna majowa przekąska. Powiem Ci, że dla mnie jest to idealne połączenie. Danie to jest bardzo proste do przygotowania, bez problemu zrobi je każdy, a współbiesiadnicy będą zachwyceni.

W sezonie na szparagi te smaczne i zdrowe warzywa bardzo często pojawiają się na naszym kuchennym stole. Dają one mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o naszą wyobraźnię kulinarną i ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o możliwość łączenia ich z innymi produktami.

Ostatnio ogromnym hitem były dania z pieczonymi pomidorkami i fetą, ja postanowiłam do nich dorzucić jeszcze szparagi. Musze przyznać, i moi domownicy również to potwierdzają, że to połączenie jest przepyszne.

Pieczone szparagi możesz podać po prostu z kawałkiem bagietki, wtedy będzie to nieco lżejsze danie. Natomiast jeśli masz ochotę na danie obiadowe, ugotuj Twój ulubiony makaron, szparagi pokrój na mniejsze kawałki i wszystko wymieszaj. Będzie pysznie!

Na blogu znajdziesz również inne pomysły na szparagi:

 

A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity


 

szparagi upieczone z kawałkiem fety i przyprawami



Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów 
  • 2 garści pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 małego chili
  • plaster fety
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • oregano do posypania  


Wykonanie

  • Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Możesz je potem wykorzystać do zrobienia wywaru na zupę. 
  • Chili pokrój w cienkie paseczki.
  • Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania, dorzuć pomidorki i chili. Warzywa skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na wierzchu połóż kawałek fety. Skrop ją oliwą i posyp pieprzem.
  • Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • W połowie pieczenia przykryj naczynie folią aluminiową, żeby szparagi się nie przypaliły.
  • Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.


Komentarze