Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami
Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami |
Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami to pyszna majowa przekąska. Powiem Ci, że dla mnie jest to idealne połączenie. Danie to jest bardzo proste do przygotowania, bez problemu zrobi je każdy, a współbiesiadnicy będą zachwyceni.
W sezonie na szparagi te smaczne i zdrowe warzywa bardzo często pojawiają się na naszym kuchennym stole. Dają one mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o naszą wyobraźnię kulinarną i ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o możliwość łączenia ich z innymi produktami.
Ostatnio ogromnym hitem były dania z pieczonymi pomidorkami i fetą, ja postanowiłam do nich dorzucić jeszcze szparagi. Musze przyznać, i moi domownicy również to potwierdzają, że to połączenie jest przepyszne.
Pieczone szparagi możesz podać po prostu z kawałkiem bagietki, wtedy będzie to nieco lżejsze danie. Natomiast jeśli masz ochotę na danie obiadowe, ugotuj Twój ulubiony makaron, szparagi pokrój na mniejsze kawałki i wszystko wymieszaj. Będzie pysznie!
Na blogu znajdziesz również inne pomysły na szparagi:
- najlepsze przepisy na szparagi
- szparagi z makaronem w sosie śmietanowym
- grillowane szparagi z boczkiem
A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Szparagi pieczone z fetą i pomidorkami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1/2 małego chili
- plaster fety
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- oregano do posypania
Wykonanie
- Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Możesz je potem wykorzystać do zrobienia wywaru na zupę.
- Chili pokrój w cienkie paseczki.
- Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania, dorzuć pomidorki i chili. Warzywa skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na wierzchu połóż kawałek fety. Skrop ją oliwą i posyp pieprzem.
- Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- W połowie pieczenia przykryj naczynie folią aluminiową, żeby szparagi się nie przypaliły.
- Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz