Burrata z karmelizowanymi truskawkami
Burrata z karmelizowanymi truskawkami |
Burrata z karmelizowanymi truskawkami to kolejne nieco zaskakujące połączenie na talerzu. Wczoraj wrzuciłam wpis z przepisem na → sałatkę z fasolką szparagową i truskawkami i pisałam o łączeniu owoców z wytrawnymi sałatkami. Dziś podrzucam Ci kolejną moją inspirację.
Ser burrata- pyszna także na słodko
Do niedawna uważałam, że ten delikatny i kremowy ser najlepiej pasuje w wersji wytrawnej w towarzystwie z dojrzałymi pomidorami i aromatyczną bazylią w roli głównej. A gdy u jednej z moich internetowych koleżanek zobaczyłam, że można go również połączyć z owocami, przyznam szczerze, podeszłam do tego dania z lekkim sceptycyzmem... Ale ponieważ lubię nowe wyzwania i lubię eksperymentować, to postanowiłam to połączenie wykorzystać również w mojej kuchni. Podałam wtedy ser z surowymi truskawkami i to była petarda! Bardzo nam smakowało.
Teraz poszłam o krok dalej i truskawki skarmelizowałam na miodzie i polałam octem balsamicznym. Obydwie wersje są pyszne i nie potrafię wybrać numeru jeden 😁. W planach mam również przepis na burratę z morelami, czekam tylko, aż na targach pojawią się nasze polskie morele. I kto wie co ja jeszcze wymyślę?
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziesz też inne przepisy z burratą w roli głównej:
A po więcej ciekawostek ze świata kuchni zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj i zostań na dłużej 💓
Burrata z karmelizowanymi truskawkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- ok. 100 g truskawek
- łyżeczka masła
- 2 łyżki miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 burrata
- liście sałaty
Wykonanie
- Na patelni rozpuść masło.
- Truskawki pokrój na ćwiartki. Wrzuć je na patelnię.
- Dodaj miód, pieprz, rozmaryn i ocet balsamiczny.
- Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, aż truskawki puszczą sok i nieco zmiękną.
- Zdejmij owoce z patelni, a pozostały sos zredukuj na średnim ogniu. Powinien lekko zgęstnieć i mieć konsystencję lejącego się miodu.
- W misce ułóż porwane listki sałaty. Połóż na nich burratę. Dookoła poukładaj skarmelizowane truskawki.
- Ser delikatnie popieprz i wszystko polej sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz