Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem |
Ciasto jogurtowe z rabarbarem, to ciasto, które obowiązkowo zawsze musi się pojawić na naszym słodkim stole w maju i w czerwcu. Sezon na rabarbar w końcu do czegoś zobowiązuje 😀. Lubie też łączyć rabarbar z innym owocami - no właśnie, czy rabarbar to warzywo czy owoc?
To ciasto z rabarbarem jest bardzo proste do przygotowania, ważne jest tylko, aby wszystkie składniki z których będziemy je robić miały pokojową temperaturę. Wtedy masz pewność, że ciasto podczas ucierania i miksowania nie zważy się.
Ciasto możesz też upiec w nieco mniejszej foremce, urośnie nieco wyższe. Natomiast jeśli nie masz jogurtu, równie dobrze możesz dodać do niego kefir.
Na blogu znajdziesz też przepisy na inne rabarbarowe ciasta:
- drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
- szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
- szybki placek na maślance z rabarbarem
- tartę z rabarbarem i budyniem
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3/4 szklanki jogurtu
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 300 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Rabarbar pokrój na plasterki o szerokości ok 1 cm.
- W misce utrzyj na puszystą masę jajka z cukrem.
- Wlewaj powoli olej, miksując ciasto na wolnych obrotach.
- Następnie dodaj jogurt i zmiksuj.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Dodawaj ja patiami do ciasta miksując na wolnych obrotach.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i wyrównaj.
- Wyłóż na nie rabarbar delikatnie wciskając go w ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
- Sprawdź drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, można wyłączyć piekarnik.Jeśli będzie mokry dopiecz ciasto 5-10 minut.
- Po upieczeniu wystudź ciasto przez 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz