Ciasto jogurtowe z rabarbarem

kawałki ciasta ppkrojone w kwadraty z rabarbarem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem

 

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, to ciasto, które obowiązkowo zawsze musi się pojawić na naszym słodkim stole w maju i w czerwcu. Sezon na rabarbar w końcu do czegoś zobowiązuje 😀. Lubie też łączyć rabarbar z innym owocami - no właśnie, czy rabarbar to warzywo czy owoc? 

To ciasto z rabarbarem jest bardzo proste do przygotowania, ważne jest tylko, aby wszystkie składniki z których będziemy je robić miały pokojową temperaturę. Wtedy masz pewność, że ciasto podczas ucierania i miksowania nie zważy się.

Ciasto możesz też upiec w nieco mniejszej foremce, urośnie nieco wyższe. Natomiast jeśli nie masz jogurtu, równie dobrze możesz dodać do niego kefir.

Na blogu znajdziesz też przepisy na inne rabarbarowe ciasta:

 

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity

beżowe ciasto z kawałkami czerwonego rabarbaru



Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm 
Składniki
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g rabarbaru 
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Rabarbar pokrój na plasterki o szerokości ok 1 cm.
  • W misce utrzyj na puszystą masę jajka z cukrem.
  • Wlewaj powoli olej, miksując ciasto na wolnych obrotach.
  • Następnie dodaj jogurt i zmiksuj.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. 
  • Dodawaj ja patiami do ciasta miksując na wolnych obrotach.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj.
  • Wyłóż na nie rabarbar delikatnie wciskając go w  ciasto.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
  • Sprawdź drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, można wyłączyć piekarnik.Jeśli będzie mokry dopiecz ciasto 5-10 minut.
  • Po upieczeniu wystudź ciasto przez 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.


kawałki ciasta posypane cukrem pudrem widok z góry


Komentarze