Kompot z rabarbaru i brzoskwiń
Kompot z rabarbaru i brzoskwiń |
Kompot z rabarbaru i brzoskwiń, to idealna alternatywa dla wszelakich napojów gazowanych, które zwierają sztuczne konserwanty i czy też wzmacniacze smaku. Jest bajecznie prosty do przygotowania. Połączenie rabarbaru z brzoskwinią nie jest zbyt popularnym duetem, a szkoda, bo smakuje pysznie. Dodatkowo świeży imbir i kora cynamonu dają kompotowi wspaniały aromat i smak.
Zauważyłam, że od jakiegoś czasu kompoty wracają do łask i bardzo mnie to cieszy, bo szczególnie w okresie letnim możemy je przygotować ze wszystkich prawie owoców. A gdy jeszcze nie ma świeżych równie dobrze możemy wykorzystać te mrożone.
Jeśli wolisz czysty kompot, możesz odcedzić owoce, ja natomiast nie lubię niczego marnować, więc kompot wypijamy razem z ugotowanymi owocami.
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na kompoty:
Kompot z rabarbaru i brzoskwiń
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 5 łodyżek rabarbaru
- 1000 g dojrzałych brzoskwiń
- kawałek kory cynamonowej
- 2 cm kawałek imbiru
- ok. 1/2 szklanki cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą owoce)
Wykonanie
- Rabarbar pokrój w plasterki.
- Z brzoskwiń usuń pestki i pokrój owoce na kawałki.
- Imbir obierz i pokrój w plasterki.
- Rabarbar i brzoskwinie wrzuć do garnka, wlej litr wody, dodaj pokrojony w cienkie plasterki imbir, korę cynamonu i cukier.
- Gotuj na średnim ogniu przez15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz