Pieczony sernik z galaretką i borówkami amerykańskimi
Pieczony sernik z galaretką i borówkami amerykańskimi |
Pieczony sernik z galaretką i borówkami amerykańskimi to pyszne połączenie upieczonego ciasta z galaretką i owcami. To idealna propozycja na letnie dni. Spód to klasyczny i bardzo prosty do przygotowania sernik na bazie mielonego białego sera. Natomiast wierzch to krystaliczna przezroczysta galaretka i borówki amerykańskie, które swym kolorem bardzo fajnie kontrastują z bielą ciasta.
Sernik musisz przygotować dzień wcześniej, ponieważ wymaga on kilku godzin chłodzenia w piekarniku, a następnie w lodówce. Potem gdy zalejesz go galaretką, musi też spędzić kilka godzin w chłodnym miejscu.
I jeszcze słowo odnoście przygotowywania: staraj się nie miksować zbyt długo składników i nie napowietrzać zbyt mocno ciasta, bo podczas pieczenia mocno urośnie, a potem opadnie. Po upieczeniu sernika, gdy będziesz chciała wylać galaretkę, warto jest go zabezpieczyć folia aluminiową i dopiero wtedy założyć obręcz tortownicy, żeby galaretka nie wyciekła.
Na blogu znajdziesz też inne przepisy na sernik:
- Kremowy sernik z żurawiną
- Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników
- Kremowy sernik dyniowy z karmelem
- Kremowy sernik ze skórką pomarańczową
- Sernik królewski z rodzynkami
Pieczony sernik z galaretką i borówkami amerykańskimi
Wykonanie
- Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
- W misce zmiksuj biały ser z obydwoma cukrami, następnie dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając.
- Po tym wlej kremówkę, zmiksuj i dodawaj partiami przesianą mąkę. Zmiksuj.
- Piekarnik nagrzej do 165 stopni, na dnie postaw naczynie z wodą.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a całą tortownicę owiń z zewnątrz folią aluminiową. Masa jest rzadka i może wyciekać.
- Sernik piecz przez 90 minut.
- Po upieczeniu wyjmij naczynie z wodą, a sernik wystudź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy będzie całkowicie zimny schowaj go do lodówki na minimum 5 godzin.
- Po tym czasie galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku.
- Gdy zacznie tężeć wylej ją delikatnie na sernik, a potem ułóż borówki.
- Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz