Sałatka z fasolką szparagową i truskawkami
Sałatka z fasolką szparagową i truskawkami |
Sałatka z fasolką szparagową i truskawkami - tak czy nie? Lubisz takie nieco szalone połączenia na talerzu? Jeśli jesteś już ze mną od jakiegoś czasu, to doskonale wiesz, że ja uwielbiam wszelakie eksperymenty w kuchni. I tym razem też postanowiłam nieco poeksperymentować.
Owoce w wytrawnych sałatkach
Jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia, żeby dodawać jakiekolwiek owoce do wytrawnych sałatek. Całe szczęście to się już zmieniło i dziś możemy puścić wodze naszej kulinarnej fantazji i zaszaleć na naszych talerzach.
Moim zdaniem truskawki idealnie się komponują ze słoną fetą - akurat to połączenie wypróbowałam już wcześniej - i pomyślałam, że warto tu coś jeszcze dorzucić. A skoro zaczął się sezon na moją ulubioną fasolkę szparagową, to postanowiłam dodać ją do sałatki. Wyszło bardzo fajnie i smacznie, więc na pewno będę do tego pomysłu wracać. Tobie też go serdecznie polecam.
Inne kulinarne inspiracje
Na moim blogu najdziesz też inne przepisy na sałatki:
- Sałatka z burakami i mandarynkami
- Sałatka ziemniaczana z figami i fetą
- Sałatka z burakami, szpinakiem i czerwonymi pomarańczami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Sałatka meksykańska z ananasem
- Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką
A po więcej pysznych przepisów zapraszam Cię również na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Sałatka z fasolką szparagową i truskawkami
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- liście sałaty
- 100 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 100 g truskawek
- kawałek fety
- oliwa
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- listki świeżej bazylii
Wykonanie
- Liście sałaty porwij na mniejsze części.
- Fasolkę pokrój na ok. 3 cm kawałki.
- Truskawki pokrój na ćwiartki.
- Wszystko ułóż w salaterce lub misce.
- Sałatkę posyp pokruszoną fetą.
- W szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę sól i pieprz. Dodaj 1 łyżkę zimnej wody, żeby sos się ładnie zemulgował.
- Polej sosem sałatkę i posyp listkami bazylii.
- Przed podaniem dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz