Sałatka z kaszy z fasolką szparagową
Sałatka z kaszy z fasolką szparagową |
Sałatka z kaszy z fasolką szparagową, to idealna propozycja obiadowa lub lunchowa na letnie dni. Choć ja przyznam, że i na kolację też lubię takie dania. I zawsze robię większą porcję, żeby zostało na kolejny dzień, np. do pudełka do pracy.
Kasze są pyszne na zimno
Swego czasu jadano kasze tylko na ciepło, jako dodatek do dań obiadowych, ale później w naszych sklepach pojawiła się kaszka kuskus i bulgur i sławetna sałatka tabbouleh. To libański przepis z dużą ilością natki pietruszki, pomidorem, cebulą i sokiem z cytryny. I wtedy okazało się, że kasza równie pysznie smakuje ma zimno.
Przyznam, że właśnie kasza w sałatkach ostatnio smakuje mi najbardziej. Do ich przygotowania używam różnych kasz, tym razem wykorzystałam kaszę jęczmienną. Do tego przepisu równie dobrze można użyć kaszę gryczaną, mazurską czy też kasze pszenne, czyli kuskus lub bulgur. Do przygotowania sałatki możesz także wykorzystać kaszę, która Ci została z obiadu.
Na blogu jest sporo przepisów na sałatki z kaszą, serdecznie Cię zachęcam do ich wypróbowania:
- Sałatka z kaszką kuskus i mango
- Sałatka z pęczakiem i fetą
- Sałatka z kaszą orkiszową
- Kuskus z bazylią
- Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami
A po więcej inspiracji zapraszam Cię na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Sałatka z kaszy z fasolką szparagową
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
- 200 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- ok. 50 g. fety
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- świeże zioła, u mnie oregano
Wykonanie
- Kaszę wypłucz na sitku. Przełóż do garnka z grubym dniem i zalej dwoma szklankami wody.
- Posól i gotuj na małym ogniu, aż woda się wchłonie w kaszę. Odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj.
- Paprykę i fasolkę pokrój na drobne kawałki, a cebulę w piórka.
- Wraz z kaszą włóż do miski, dodaj pokruszoną fetę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
- Dokładnie wszystko wymieszaj i posyp sałatkę listkami ziół.
Komentarze
Prześlij komentarz