Sałatka z kaszy z fasolką szparagową

okrągła kasza w niebieskim talerzu z zieloną fasolką szparagową
Sałatka z kaszy z fasolką szparagową
 

Sałatka z kaszy z fasolką szparagową, to idealna propozycja obiadowa lub lunchowa na letnie dni. Choć ja przyznam, że i na kolację też lubię takie dania. I zawsze robię większą porcję, żeby zostało na kolejny dzień, np. do pudełka do pracy.

 

Kasze są pyszne na zimno

Swego czasu jadano kasze tylko na ciepło, jako dodatek do dań obiadowych, ale później w naszych sklepach pojawiła się kaszka kuskus i bulgur i sławetna sałatka tabbouleh. To libański przepis z dużą ilością natki pietruszki, pomidorem, cebulą i sokiem z cytryny. I wtedy okazało się, że kasza równie pysznie smakuje ma zimno.

Przyznam, że właśnie kasza w sałatkach ostatnio smakuje mi najbardziej. Do ich przygotowania używam różnych kasz, tym razem wykorzystałam kaszę jęczmienną. Do tego przepisu równie dobrze można użyć kaszę gryczaną, mazurską czy też kasze pszenne, czyli kuskus lub bulgur. Do przygotowania sałatki możesz także wykorzystać kaszę, która Ci została z obiadu.

Na blogu jest sporo przepisów na sałatki z kaszą, serdecznie Cię zachęcam do ich wypróbowania:

 

A po więcej inspiracji zapraszam Cię na mój profil na Facebooku https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity

 

 

zielona fasolka szparagowa z białą fetą i ziołami na talerzu



Sałatka z kaszy z fasolką szparagową

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
  • 200 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • ok. 50 g. fety
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła, u mnie oregano

 

Wykonanie

  • Kaszę wypłucz na sitku. Przełóż do garnka z grubym dniem i zalej dwoma szklankami wody.
  • Posól i gotuj na małym  ogniu, aż woda się wchłonie w kaszę. Odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj.
  • Paprykę i fasolkę pokrój na drobne kawałki, a cebulę w piórka. 
  • Wraz z kaszą włóż do miski, dodaj pokruszoną fetę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj i posyp sałatkę listkami ziół.

 

 

Komentarze