Ciasto śnieżny puch z jeżynami

kawałek białego ciasta z ciemnymi jeżynami na niebieksim talerzi
Ciasto śnieżny puch z jeżynami
 

Ciasto śnieżny puch z jeżynami, zwany też łabędzim puchem, to jedno z moich lubionych ciast bez pieczenia. Robię je głównie latem, bo wtedy takie ciasta najbardziej nam smakują, ale zimą też czasami pojawiają się na naszym słodkim stole. Przygotowuję je z różnymi owocami, a tym razem padło na jeżyny, bo moje krzaczki pięknie owocują w tym sezonie. Ciacho wyszło pyszne, no i kolorystycznie też mi się bardzo podoba 😍.

Swego czasu do tego przepisu wykorzystywałam zwykły twaróg, natomiast od kiedy w sklepach pojawiły się mielone sery sernikowe w wiaderkach, zdecydowanie chętniej sięgam właśnie po nie. Serdecznie polecam Ci ten patent, mocno ułatwia życie i zaoszczędza czas.


Kulinarne inspiracje na inne śnieżne puchy

Na blogu znajdziesz również inne przepisy na śnieżny puch


Profil na Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.


trójkąt białego ciasta na niebieskim talerzu


Ciasto śnieżny puch z jeżynami

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm

 
Składniki
Spód ciasta:

  • ok 70 g herbatników

 

Masa serowa:

  • 250 g mielonego sera twarogowego
  • 250 g mascarpone 
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • 200 g kremówki 30%
  • garść jeżyn
 
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • jeżyny do dekoracji

Wykonanie

  • Formę wyłóż folią spożywczą, dół formy wyłóż herbatnikami.
  • W międzyczasie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia. 
  • Następnie wstaw do lodówki, gdy się zacznie lekko ścinać jest już gotowa do użycia.
  • Zimne mascarpone wraz z kremówką ubij na sztywną masę. Włóż do lodówki.
  • Ser włóż do miski, z miksuj. Dodawaj partiami tężejącą galaretkę cały czas miksując.
  • Do masy serowej dodaj ubite mascarpone z kremówką, delikatnie zmiksuj na najmniejszej prędkości. Wrzuć jeżymy i delikatnie wmieszaj łyżka lib szpatułką. 
  • Masę wyłóż na herbatniki, wyrównaj i posyp wiórkami. 
  • Tortownicę włóż do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. 
  • Po tym czasie zdejmij obręcz i boki obsyp wiórkami kokosowymi, ma wierzchu ułóż owoce.
 
 
 
biał ciasto posypane kokosem na szklanej paterze

Komentarze