Ciasto śnieżny puch z jeżynami
Ciasto śnieżny puch z jeżynami |
Ciasto śnieżny puch z jeżynami, zwany też łabędzim puchem, to jedno z moich lubionych ciast bez pieczenia. Robię je głównie latem, bo wtedy takie ciasta najbardziej nam smakują, ale zimą też czasami pojawiają się na naszym słodkim stole. Przygotowuję je z różnymi owocami, a tym razem padło na jeżyny, bo moje krzaczki pięknie owocują w tym sezonie. Ciacho wyszło pyszne, no i kolorystycznie też mi się bardzo podoba 😍.
Swego czasu do tego przepisu wykorzystywałam zwykły twaróg, natomiast od kiedy w sklepach pojawiły się mielone sery sernikowe w wiaderkach, zdecydowanie chętniej sięgam właśnie po nie. Serdecznie polecam Ci ten patent, mocno ułatwia życie i zaoszczędza czas.
Kulinarne inspiracje na inne śnieżne puchy
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na śnieżny puch
Profil na Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Ciasto śnieżny puch z jeżynami
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki
Spód ciasta:
- ok 70 g herbatników
Masa serowa:
- 250 g mielonego sera twarogowego
- 250 g mascarpone
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 200 g kremówki 30%
- garść jeżyn
- wiórki kokosowe
- jeżyny do dekoracji
Wykonanie
- Formę wyłóż folią spożywczą, dół formy wyłóż herbatnikami.
- W międzyczasie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Następnie wstaw do lodówki, gdy się zacznie lekko ścinać jest już gotowa do użycia.
- Zimne mascarpone wraz z kremówką ubij na sztywną masę. Włóż do lodówki.
- Ser włóż do miski, z miksuj. Dodawaj partiami tężejącą galaretkę cały czas miksując.
- Do masy serowej dodaj ubite mascarpone z kremówką, delikatnie zmiksuj na najmniejszej prędkości. Wrzuć jeżymy i delikatnie wmieszaj łyżka lib szpatułką.
- Masę wyłóż na herbatniki, wyrównaj i posyp wiórkami.
- Tortownicę włóż do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.
- Po tym czasie zdejmij obręcz i boki obsyp wiórkami kokosowymi, ma wierzchu ułóż owoce.
Komentarze
Prześlij komentarz