Curry z krewetkami i ananasem
Curry z krewetkami i ananasem |
Moja przygoda z grillami Weber trwa już kilka lat i w związku z tym wiele różnych przepisów i inspiracji grillowych pojawiło się na ich rusztach. Tym razem wspólnie z Weber Polska wybraliśmy się w plener do Stawu Otwartego, żeby pogrillować na łonie natury wraz z innymi influencerami.
Do przygotowania curry z krewetkami i ananasem wybrałam żeliwny kociołek, ale można też użyć woka, lub po prostu wysokiej patelni. Z takimi akcesorami uda się przygotować na grillu dosłownie wszystkie potrawy z kuchni całego świata.
Kulinarne inspiracje z grilla
- grillowane krewetki z czosnkiem
- podpłomyki z wędzonym łososiem
- stir fry z kurczaka z warzywami
- grillowane krewetki z ananasem
A po więcej zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie znajdziesz różne kulinarne ciekawostki → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.
Curry z krewetkami i ananasem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 spora cebula
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryki
- 2 marchewki
- 500 g surowych obranych krewetek
- 3 plastry świeżego ananasa
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- świeża kolendra
- limonka
Wykonanie
- Czosnek, chili i imbir drobno posiekaj.
- Papryki, ananasa i cebulę pokrój w sporą kostkę, a marchewkę w półplasterki.
- Na grillu ustaw żeliwny kociołek, wok lub patelnię. Wlej olej.
- Gdy olej będzie gorący, wrzuć cebulę, czosnek, chili i imbir. Chwilę przesmaż.
- Dodaj papryki, marchewkę, ananasa i pastę. Chwilę przesmaż.
- Wlej mleczko, wrzuć krewetki, dodaj przyprawy. Gotuj wszystko przez około 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe.
- Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i skrop sokiem z limonki.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką Weber.
Komentarze
Prześlij komentarz