Czekoladowy budyń jaglany z owocami

brązowy krem w małych miseczkach w dodatkiem owoców
Czekoladowy budyń jaglany z owocami
 

Czekoladowy budyń jaglany z owocami, to pyszna alternatywa dla naszego klasycznego budyniu.  Można go jeść na zimno lub na ciepło, można do niego dodawać ulubione owoce. Ja zawsze wybieram owoce sezonowe, więc tym razem w budyniu wylądowały czerwone porzeczki i agrest, wszystko z moich własnych krzaczków.


Jak ugotować kaszę jaglaną?


Kasza jaglana obrosła mitem, że po ugotowaniu często jest gorzka i w związku z tym część osób omija ja szerokim łukiem. A wystarczy tylko przestrzegać jednej zasady, żeby kasza wyszła pyszna. Tutaj znajdziesz dokładny przepis → jak ugotować kaszę jaglaną

Kaszę możesz ugotować specjalnie do budyniu, ale możesz też wykorzystać kaszę, która Ci została na przykład z poprzedniego dnia. Ja osobiście nie lubię wyrzucać jedzenia, wiec u mnie często budyń jaglany powstaje właśnie z kaszy, która została z obiadu.


Desery z kaszą jaglaną

Na blogu znajdziesz także inne inspiracje na przepisy z kasza na słodko:

 

Profil na Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, bądź na bieżąco. 

 



Czekoladowy budyń jaglany z owocami

Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
Dodatkowo:
  • ulubione owoce, u mnie czerwona porzeczka, agrest
  • płatki kokosowe


Wykonanie

  • Kaszę jaglaną upruż w suchym garnku do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć.  
  • Następnie zalej ją mlekiem, dodaj cukier, sól i kakao. 
  • Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż kasza będzie miękka. 
  • Mieszaj dosyć często, żeby się nie przypaliła.
  • Gorącą kaszę przełóż do blendera. Dokładnie ją zblenduj, aż do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy.
  • Budyń przełóż do misek.  Przed podaniem udekoruj owocami i płatkami kokosowymi.
 
 
 brązowy krem w miseczkach z owocami

Komentarze