Czekoladowy budyń jaglany z owocami
Czekoladowy budyń jaglany z owocami, to pyszna alternatywa dla naszego klasycznego budyniu. Można go jeść na zimno lub na ciepło, można do niego dodawać ulubione owoce. Ja zawsze wybieram owoce sezonowe, więc tym razem w budyniu wylądowały czerwone porzeczki i agrest, wszystko z moich własnych krzaczków.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana obrosła mitem, że po ugotowaniu często jest gorzka i w związku z tym część osób omija ja szerokim łukiem. A wystarczy tylko przestrzegać jednej zasady, żeby kasza wyszła pyszna. Tutaj znajdziesz dokładny przepis → jak ugotować kaszę jaglaną ←
Kaszę możesz ugotować specjalnie do budyniu, ale możesz też wykorzystać kaszę, która Ci została na przykład z poprzedniego dnia. Ja osobiście nie lubię wyrzucać jedzenia, wiec u mnie często budyń jaglany powstaje właśnie z kaszy, która została z obiadu.
Desery z kaszą jaglaną
Na blogu znajdziesz także inne inspiracje na przepisy z kasza na słodko:
Profil na Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, bądź na bieżąco.
Czekoladowy budyń jaglany z owocami
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka 3,2%
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka trzcinowego cukru
- ulubione owoce, u mnie czerwona porzeczka, agrest
- płatki kokosowe
Wykonanie
- Kaszę jaglaną upruż w suchym garnku do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć.
- Następnie zalej ją mlekiem, dodaj cukier, sól i kakao.
- Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż kasza będzie miękka.
- Mieszaj dosyć często, żeby się nie przypaliła.
- Gorącą kaszę przełóż do blendera. Dokładnie ją zblenduj, aż do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy.
- Budyń przełóż do misek. Przed podaniem udekoruj owocami i płatkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz