Izotonik z zieloną herbatą - prosty przepis
Izotonik z zieloną herbatą |
Izotonik z zieloną herbatą i miodem, to idealny napój na nawodnienie naszego organizmu podczas upałów. Doskonale sprawdzi się także po większej aktywności fizycznej czy też po treningu. Możemy też go pić w stanach odwodnienia i niedoboru elektrolitów —
przykładowo domowy izotonik sprawdzi się przy biegunce, a nawet przy złym samopoczuciu po zbyt mocno zakrapianej nocy.
Izotonik - co to jest?
Izotoniki to płyny uzupełniające wodę i elektrolity w organizmie. Zawierają podobną ilość rozpuszczonych substancji, co nasze płyny ustrojowe. Składają się między innymi z węglowodanów oraz elektrolitów. Z uwagi na to, że węglowodany są nieodłączną częścią izotoników, nie można ich zastąpić słodzikami. Używamy do nich miodu lub cukru.
Dodatkowo należy dodać źródło sodu, którego w 1 litrze napoju izotonicznego powinno być od 450 do 700 mg. Taką ilość sodu znajdziemy w domowych warunkach w 1,5 – 2 gramach soli, czyli bardzo niewielkiej szczypcie.
Dla smaku i wzbogacenia składu domowego izotoniku warto do niego dodać według uznania sok z cytryny, grejpfruta lub limonki, napar z herbaty, listki mięty, melisy czy też bazylii. Pamiętaj, że domowy izotonik nie zawiera konserwantów, więc możesz go przechowywać w lodówce do mniej więcej 24 godzin.
Przepisy na domowe izotoniki
Na blogu znajdziesz też przepis na
Kulinarne inspiracje na Facebooku
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Izotonik z zieloną herbatą
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 litr wody
- 2-3 łyżeczki zielonej herbaty
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z jednego owocu cytrusowego, u mnie z cytryny
- kilka listków ziół, u mnie mięta
- 1 łyżka miodu
Wykonanie
- Zieloną herbatę zalej gorącą woda o temperaturze około 95 stopni Celsjusza.
- Odstaw do wystudzenia.
- Następnie dodaj do herbaty sok z cytryny, szczyptę soli, listki mięty oraz miód.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dzbanek z izotonikiem włóż do lodówki. Podawaj schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz