Ogórki krokodylki
Ogórki krokodylki |
Ogórki krokodylki, nazywane też ogórkami po meksykańsku, to rewelacyjny przepis na ogórki na ostro. Dzięki sporej ilości czosnku i papryczki chili są dosyć pikantne. Oczywiście moc tej ostrości możemy sobie indywidualnie regulować zmniejszając lub zwiększając ilość dodanej papryczki chili.
Co roku robię mały zapas tych krokodylków, bo potem jesienią czy zimą chętnie po nie sięgamy do spiżarki. Idealne się sprawdzają na stole podczas różnego rodzaju imprez czy świąt. Są też fajnym dodatkiem do sałatek, na przykład do ziemniaczanej lub makaronowej.
Ogórkowe przepisy na blogu
Na blogu znajdziesz także inne kulinarne inspiracje z ogórkami w roli głównej:
A po więcej pysznych przepisów zapraszam Cię także na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Ogórki krokodylki |
Ogórki krokodylki
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 6 słoików po 315 ml
Składniki:
- 2 kg małych ogórków
- 3 płaskie łyżki soli
- 1-2 papryczki chili
- 8 ząbków czosnku
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 6 baldachów kopru
Zalewa
- 1,5 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
Wykonanie
- Ogórki umyj i przekrój na ćwiartki.
- Wrzuć je do miski, zasyp solą i wymieszaj. Odstaw na 4-5 godzin, żeby puściły sok.
- Po tym czasie zlej sok z ogórków do słoika. Nie wylewaj go może się przydać później.
- Czosnek i chili posiekaj.
- Do ogórków wlej olej, wrzuć czosnek i chili.
- Zalewę zagotuj i lekko przestudź. Wlej ją do ogórków, wmieszaj. Odstaw na całą noc.
- Następnego dnia włóż dość ciasno ogórki do słoików. Do każdego słoika dodaj po 1 baldachu kopru. Zalej zalewą. Ogórki powinny być całkowicie przykryte płynem. Gdyby było go za mało wykorzystaj odlany sok z ogórków.
- Słoiki mocno zakręć.
- Dno szerokiego garnka wyłóż ściereczką. Włóż słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości.
- Pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Słoiki wyjmij z wody, podokręcaj nakrętki i odstaw do góry nogami na blacie do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz