Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii na zimę |
Sałatka z cukinii na zimę to kolejna propozycja z mojej śpiżarni, po która chętnie sięgam jesienią i nie tylko. Uwielbiam takie kolorowe warzywa w słoiku, ale chyba najbardziej lubię, to, że po prostu odkręcam słoik i mam pyszną i zdrową sałatkę, która przywołuje we mnie wspomnienia upalnego lata. To po prostu taka namiastka letnich i słonecznych dni w trakcie szarych, burych jesiennych i zimowych miesięcy.
Jej przygotowania nie jest zbyt kłopotliwe, natomiast jeśli chcesz, warzywa możesz pokroić także przy pomocy szatkownicy lub mandoliny, my natomiast wolimy większe kawałki warzyw w sałatkach, więc ja zawsze robię to ręcznie.
Zapraszam na mojego Instagrama
A po więcej ciekawostek i przepisów z mojej kuchni zapraszam Cie na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Bedzie mi miło, jak mnie zaobserwujesz, aby być na bieżąco. 💓
Pomysły na przetwory na zimę
Na blogu znajdziesz także inne przepis na domowe przetwory, koniecznie do nich zajrzyj:
- Ogórki krokodylki
- Przetwory z ogórków - ulubione przepisy
- Sałatka szwedzka
- Korniszony
- Sałatka z ogórków na zimę
- Kiszone ogórki na zimę
- Buraki kiszone w kefirze
- Szybkie ogórki w occie z kurkumą
- Kiszona młoda kapusta
- Dwudniowe ogórki korzenne w occie
Sałatka z cukinii na zimę
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1000 g młodej cukinii
- 2 duże cebule cukrowe
- 2 duże czerwone papryki
- 1 duża marchewka
- 1 płaska łyżka soli kamiennej
- 4 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 125 ml octu 10%
- 100 g cukru
Wykonanie
- Marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne.
- Cebulę pokrój w piórka, marchewkę plasterki, a paprykę i cukinię w kostkę.
- Warzywa przełóż do miski, posól, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Marynatę doprowadź do zagotowania, gorącą wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 24 godziny, w międzyczasie kilka razy zamieszaj.
- Następnego dnia warzywa przełóż do czystych i wyparzonych słoików, uzupełnij powstałymi sokami.
- Słoiki dokładnie zakręć.
- Dno szerokiego garnka wyłóż ściereczką. Włóż słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości.
- Pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Słoiki wyjmij z wody, podokręcaj nakrętki i odstaw do góry nogami na blacie do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz