Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami
Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym |
Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami to pyszny pomysł na coś słodkiego do kawy. A ponieważ beza jest baaardzo słodka, to zrobiłam do niej cytrynowy krem, który nieco przełamuje tę słodycz. A wszystko zwieńczają nasze wspaniałe soczyste polskie maliny. Według mnie jest to połączenie idealne.
Pamiętaj, że wysuszona beza będzie bardzo szybko chłonęła wilgoć, więc kremem wypełniamy ciastka tuż przed ich podaniem. W przeciwnym razie bezy się będą kruszyć i rozpadać.
Bezy możesz również upiec dzień lub dwa wcześniej, żeby sobie trochę uprościć prace. Gdy wystygną przechowuj je w zamkniętym pojemniku.
Jak zrobić bezę idealną
Królowa beza potrafi być kapryśna, więc poniżej zostawiam Ci kilka trików na to, żeby pięknie się upiekła:
- Białka powinny mieć temperaturę pokojową.
- Białka wbijaj po jednym do małej miseczki, a potem przelewaj do dużej miski. Nie będzie ryzyka zepsucia wszystkich białek, gdy wpadnie Ci odrobina żółtka
- Miska, w której będziesz je ubijać powinna być sucha i czysta.
- Ubijaj je do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści
- Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasami trzeba dostosować temperaturę indywidualnie.
- Jeśli zobaczysz, że beza robi się beżowa, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć.
- Z tego przepisu wychodzą lekko ciągnące bezy, jeśli wolisz, żeby były kruche i bardziej wysuszone, przedłuż nieco czas ich suszenia.
Pyszne przepisy na bezę
Inne przepisy z bezą w roli głównej:
- Pavlova, beza z owocami
- Beza pavlova z kremem bazyliowym
- Szarlotka z bezą
- Beza pavlova z truskawkami
- Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
- Mini bezy z kremem limonkowym
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Mini bezy z kremem cytrynowym i malinami
Czas przygotowania: 2,5 godzinySkładniki
Bezy:
- 6 białek (ok. 210 g)
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 g kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- sok z 1małej cytryny
- otarta skórka z cytryny
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- maliny, borówki amerykańskie
- listki mięty
Wykonanie
- Białka powinny m wraz z solą umieść w dużej metalowej lub szklanej suchej misce.
- Zacznij je ubijać, najlepiej w mikserze planetarnym, na niewielkiej prędkości i ubijaj przez 2-3 minuty.
- Po tym czasie zaczynaj dodawać cukier. Cukier dodawaj po jednej łyżce i ubijaj już na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści - potrwa to około minuty, dodaj kolejną łyżkę. To bardzo istotny element przy robieniu bezy.
- Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę. Zmiksuj. Beza powinna być lśniąca.
- W międzyczasie na papierze do pieczenia narysuj koła o średnicy ok. 10 cm.
- Papier połóż na blaszce do pieczenia.
- Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i formuj coś w rodzaju miseczek z wysokich brzegiem lub gniazdek, do których później włożysz krem.
- Piekarnik nagrzej do 120 stopni, góra-dół.
- Włóż bezy i od razu zmniejsz temperaturę do 90 stopni.
- Susz bezy przez 100 minut.
- Po tym czasie bezy zostaw w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia. Ja zostawiam je na całą noc. Bezy będą lekko ciągnące w środku.
- Następnego dnia naszykuj krem.
- W misce umieść schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijaj na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu.
- Na koniec dodaj cukier puder, sok i skórkę z cytryny i miksuj tylko przez chwilę, aż składniki się połączą.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dosyć dużą tylką. Ozdób bezy kremem, ułóż owoce i listki ziół.
Komentarze
Prześlij komentarz