Biszkopt z kremem, bezą i malinami

Biszkopt z kremem, bezą i malinami

 

Biszkopt z kremem, bezą i malinami to obłędne ciacho, które będzie smakowało wszystkim stołownikom. Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i na ten przepis trzeba poświecić więcej czasu, niż przygotowując klasyczne ciasto z kremem, ale zdecydowanie warto. Powiem Ci, ze to ciasto znika ze ze stołu dużo szybciej, niż możesz przypuszczać.

Prace możesz sobie nieco uprościć i na przykład przygotować biszkopt dzień wcześniej. Pamiętaj tylko, żeby go nie nasączać, zrobisz to następnego dnia. Z gotowym biszkoptem kolejnego dnia wszystko pójdzie już dużo szybciej. Natomiast trzeba pamiętać, że ciasto przed podaniem trzeba schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 

 

Kulinarne inspiracje

Na blog znajdziesz kilka przepisów z bezą w roli głównej:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 



Biszkopt z kremem, bezą i malinami

Proporcje na formę 24 x 35 cm

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  •  100 g cukru
  •  szczypta soli
  •  100 g mąki pszennej typ 450
  •  40 g mąki ziemniaczanej


Poncz:

  •  125 ml wody
  •  1 łyżeczka cukru
  •  3-4 łyżki soku z cytryny



Krem: 

  • 600 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  •  4 łyżki cukru pudru
  •  5 łyżek soku z cytryny
  •   700 g malin


Beza:

  • 210 g białek
  • 300 g drobnego cukru 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

    

Wykonanie

Biszkopt

  • Jajka do biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni (góra-dół)
  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Stopniowo przesiewaj obie mąki wraz z solą do masy jajecznej.
  • Mieszaj delikatnie szpatułką.
  • Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Biszkopt piecz przez 20-30 minut.
  • Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do wystudzenia.
  • Składniki ponczu wymieszaj w szklance. Gdy ciasto wystygnie nasącz je ponczem.


Krem

  • Serek i kremówka muszą być dobrze schłodzone.
  • Do miski włóż serek i wlej kremówkę, dodaj cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Wlej sok z cytryny i zmiksuj do połączenia składników.
  • Krem przełóż na biszkopt, wyrównaj. Na wierzchu ułóż maliny. Włóż do lodówki.


Beza

  • Białka wraz z solą umieść w dużej suchej misce. Zacznij je ubijać na niewielkiej prędkości i ubijaj przez 2-3 minuty.
  • Po tym czasie zacznij dodawać cukier. Cukier dodawaj po jednej łyżce i ubijaj już na najwyższych obrotach.
  • Gdy dodasz już cały cukier, dodaj budyń. Zmiksuj. Bezę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu wystudź ją przez 30 minut w piekarniku, następnie wyjmij na blat.
  • Gdy będzie zimna wyłóż na ciasto z kremem i włóż foremkę do lodówki, najlepiej na noc.


 

Komentarze