Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami
Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami |
Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami, to idealny przepis na pyszne letnie ciacho. Tym razem upiekłam je w nieco innym kształcie, bo wykorzystałam formę z kominem do pieczenia babki. Tak więc wyszła mi piękna baba z owocami w środku. Ja dodałam borówki amerykańskie i truskawki, ale Ty możesz też dodać swoje ulubione owoce. Pamiętaj tylko, żeby nie były one zbyt wodniste i, że konieczne jest obtoczenie ich w mące ziemniaczanej.
Ciasto to upiekłam do odcinka Pytania na Śniadanie, tutaj możesz go obejrzeć → Ucierane ciasta - Gatita w Pytanie na Śniadanie.
Inne przepisy na ciasta z owocami
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na ciasta z owocami:
- Proste ciasto na maślance z owocami
- Biszkoptowe ciasto z borówkami amerykańskimi
- Szarlotka z bezą
- Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi
- Kokosowe ciasto z jabłkami
- Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami
- 3 jajka
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- ok. 250 g sezonowych owoców, u mnie maliny, truskawki, borówki amerykańskie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Wykonanie
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Następnie powoli wlewaj maślankę i olej, cały czas miksując.
- Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, też cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Pamiętaj, aby ciasto było gęste.
- Truskawki pokrój na ćwiartki. Obtocz je w mące ziemniaczanej.
- Do ciasta wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
- Formę z kominem natłuść i wyłóż na nią ciasto, wyrównaj.
- Ciasto piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby wydłuż nieco czas pieczenia.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5 minut, wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Składniki na lukier wymieszaj i na koniec polej nim ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz