Gazpacho andaluz, czyli hiszpański chłodnik
Gazpacho andaluz, hiszpański chłodnik |
A ten chłodnik idealnie smakuje właśnie teraz, nie tylko ze względu na pogodę, ale także ze względu na najlepsze o tej porze roku pomidory. Takie, które dojrzewały w letnim słońcu i faktycznie smakują prawdziwym pomidorem. Uważam, że właśnie te sierpniowe są idealne i najlepiej nadają się do chłodnika.
Jest jeszcze kwestia nasionek z pomidora i ogórka, ja osobiście ich nie usuwam, tylko blenduję razem z warzywami. Część osób je wydrąża i wyrzuca, ja uważam, że trochę szkoda, bo u mnie nic się nie marnuje, a poza tym nie za bardzo chce mi się z tym bawić 😁. I według mnie wcale nie przeszkadzają w zupie, ale oczywiście to wszystko kwestia gustu.
Inne przepisy na gazpacho na blogu
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Gazpacho andaluz, hiszpański chłodnik
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
- 350 g czerwonej papryki
- 400 g zielonego ogórka
- 10 g czosnku
- 100 g cebuli
- kromka chleba pszennego bez skórki
- 75 ml oliwy EV
- 75 ml octu winnego
- 100 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz
Wykonanie
- Warzywa obierz ze skórki, pokrój na kawałki, natomiast z papryki usuń również nasionka.
- Kromkę chleba pokrusz.
- Do blendera wrzuć wszystkie składniki na chłodnik.
- Blenduj, aż do otrzymania gładkiej masy.
- Wstaw zupę do lodówki i schładzaj ją przez kilka godzin.
- Gazpacho podawaj bardzo zimne.
Komentarze
Prześlij komentarz