Kompot z truskawek i borówek amerykańskich
Kompot z truskawek i borówek amerykańskich |
Kompot z truskawek i borówek amerykańskich, to pyszny pomysł na letni napój. W jego skład wchodzą nie tylko owoce, ale także odrobina kardamonu, która nadała mu lekko korzennego aromatu i smaku.
Bardzo mnie cieszy to, że kompoty znowu wracają do łask, bo według mnie są dużo zdrowsze, niż kupne napoje gazowane, które zawierają bardzo dużo cukru, różnego rodzaju konserwantów, barwników i tym podobnych. A poza tym możemy sobie tworzyć nasze ulubione połączenia i smaki.
Przepisy na owocowe kompoty
- Kompot ananasowy z miętą
- Kompot z rabarbaru i brzoskwiń
- Kompot z czarnej porzeczki
- Kompot z suszonych wędzonych śliwek
- Kompot z suszonych owoców z cytrusami
- Kompot z mirabelek
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Kompot z truskawek i borówek amerykańskich
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1000 g truskawek
- 500 g borówek amerykańskich
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- sok z cytryny lub limonki
Wykonanie
- Z truskawek oderwij szypułki, owoce pokrój na ćwiartki.
- Wrzuć owoce do garnka, wlej litr wody, dodaj borówki, cukier i kardamon. Wymieszaj.
- Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
- Gdy kompot lekko przestygnie wlej sok z cytryny lub, jeśli wolisz limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz