Lemon curd na żółtkach
Lemon curd na żółtkach |
Lemon curd na żółtkach, to bogatsza wersja kremu cytrynowego, który jest też przygotowywany na bazie całych jajek. Taką wersję tego kremu znajdziesz w przepisie tutaj → lemon curd.
Z reguły krem ten robię z całego jajka i żółtek, tym razem jednak zrobiłam go tylko na żółtkach. Piekłam 2 bezy i zostało mi sporo żółtek, więc postanowiłam je wykorzystać do kremu cytrynowego. właśnie. Dzięki większej ilości żółtek ma bardziej intensywny kolor.
Lemon curd można wykorzystać do różnych deserów. Idealnie pasuje do słodkiej bezy, można nim przekładać ciasta czy też wafle. Pysznie smakuje również jako polewa do lodów.
Przepisy z lemon curd
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Lemon curd na żółtkach
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 7 żółtek
- 200 g cukru
- sok z 2 cytryn
- starta skórka z 1 cytryny
- 100 g masła
Wykonanie
- W małym garnuszku o grubym dnie umieść żółtka i cukier.
- Podgrzewaj na malutkim ogniu.
- Gdy cukier zacznie się topić wrzuć startą skórkę i wlej sok z cytryny.
- Dalej podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wtedy wrzuć masło.
- Mieszaj, aż do rozpuszczenia się masła. Możesz lekko podmieść temperaturę gotowania, ale cały czas kontroluj, żeby krem się nie przypalił.
- Po kilku minutach krem zacznie gęstnieć. Gdy będzie miał konsystencję śmietany zdejmij garnuszek z kuchenki
- Pamiętaj, że gdy krem wystygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej.
- Przelej do słoiczka i przechowuj go w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz