Mini serniczki bazyliowe na zimno
Mini serniczki bazyliowe na zimno |
Mini serniczki bazyliowe to szybki do przygotowania pyszny letni deser. Latem zawsze mam w ogródku kilka krzaczków bazylii, więc wykorzystuje ją w kuchni na różne sposoby. Dodaję oczywiście do sałatki caprese, do różnego rodzaju makaronów, do grzanek. Przerabiam ją także na pesto → bazyliowe pesto.
Mini serniczki są bardzo proste do przygotowania, jedynie potrzebujesz nieco cierpliwości przy ich tężeniu. Muszą spędzić w lodówce kilka godzin, szczególnie gdy za oknem są takie upały, jak teraz. Jeśli chcesz, sernik możesz również zrobić w większej tradycyjnej formie.
Serniczki przygotowałam specjalnie do sobotniego odcina Pytania na Śniadanie → słodkie hity z Instagrama - Gatita w Pytaniu na Śniadanie.
Bazylia nie tylko na wytrawnie
Parę lat temu odkryłam, że to aromatyczne zioło jest pyszne nie tylko na słono, ale równie wspaniale smakuje w deserach i daniach na słodko. Na pierwszy ogień poszła wtedy panna cotta z bazylią gotowaną w śmietance. Aromat tego deseru tak mnie oczarował, że postanowiłam eksperymentować dalej i zaczęłam przygotowywać desery na zimno oraz napoje.
Przepisy na słodko z bazylią
- Lody bazyliowe
- Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Bazyliową panna cotta z poziomkami
- Lemoniadę bazyliową II
- Lemoniadę bazyliową
- Syrop bazyliowy
- Beza pavlova z kremem bazyliowym
- Bazyliowy sernik na zimno z arbuzem
Kulinarne inspiracje na Facebooku
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Mini serniczki bazyliowe na zimno
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 10 foremek o średnicy 8 cm
Składniki:
- 200 ml kremówki 30%
- listki z 5-6 gałązek bazylii
- 700 g serka na sernik z wiaderka
- 7 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- maliny do ozdoby
Wykonanie
- Listki bazylii drobno pokrój i zblenduj z 3-4 łyżkami sera.
- Dodaj pozostały ser oraz cukier i miksuj do połączenia składników.
- Żelatynę wsyp do 1/2 szklanki wody. Namaczaj ją przez 10 minut, po czym delikatnie podgrzej w mikrofali przez kilkanaście sekund, mieszaj, aż się rozpuści.
- Zahartuj ją kilkoma łyżkami sera i zmiksuj z pozostałym serem.
- Kremówkę ubij na sztywną masę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj aż się połączy z serem.
- Następnie masę przełóż do plastikowych foremek.
- Włóż je do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie serniczki wyjmij z foremek i podaj ozdobione malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz