Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie to kolejny pomysł na zamknięcie lata w słoikach. Nie robię go co rok, ale pojawia się on dosyć często w naszej spiżarce. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, natomiast ogórki powinny postać około dwóch tygodni, żeby nabrały musztardowego charakteru. Po tym czasie można się już delektować ich smakiem.
Pamiętaj, żeby do przetworów zawsze używać nowych wieczek. Nie jest to jakiś duży koszt, a wtedy mamy pewność, że nie są uszkodzone lub zardzewiałe i ładnie się nam zamkną. Ja zawsze dodatkowo po skończonej pasteryzacji ustawiam słoiki do góry nogami. Moi zdaniem w ten sposób mamy 100% pewności, że dobrze się zawekują, a gdy któraś z nakrętek nie będzie szczelna, możemy ją dokręcić lub wymienić na inną.
Ogórkowe przepisy na blogu
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na przetwory z ogórkami w roli głównej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Ogórki w musztardzie
Czas przygotowania:
Proporcje na 4 słoiki 540 ml
Składniki:
- 2 kg gruntowych ogórków
- 8 listków laurowych
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
Marynata:
- 3 szklanki wody*
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2,5 łyżki soli kamiennej
- 4 łyżki musztardy
* szklanka ma pojemność 250 ml
Wykonanie
- Czyste słoiki wyparz wrzątkiem.
- Z ogórków odetnij końcówki, pokrój je w trochę grubsze plasterki.
- Do każdego słoika wrzuć po kolei wszystkie przyprawy.
- Włóż ogórki , lekko je dociśnij, aby zmieściło się ich jak najwięcej.
- W garnku umieść wszystkie składniki marynaty, oprócz musztardy.
- Doprowadź marynatę do zagotowania, wymieszaj, aby połączyć składniki.
- Odstaw do lekkiego ostygnięcia, po czym dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
- Zalej marynata ogórki. Dokładnie zakręć słoiki.
- Garnek wyłóż ściereczką kuchenną, wstaw do niego słoiki i zalej zimną wodą do wysokości 3/4 słoików.
- Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Po tym czasie słoiki wyjmij, dokręć i ustaw do góry nogami do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz