Grzanki z kurkami i jajkiem
Grzanki z kurkami i jajkiem |
Grzanki z kurkami i jajkiem, to pyszna przekąska lub ciepła kolacja. We wrześniu koniecznie kurki muszą się pojawić na moim stole. To taki przedsmak jesieni i zbliżającego się sezonu na grzyby, na który czekam z ogromną niecierpliwością, choć na jesień trochę już mniej 😀.
Kurki możesz przygotować na wiele sposobów, te małe żółte grzybki dają bardzo dużo możliwości w kuchni. A jeśli kupisz ich więcej, możesz je również zamrozić. Pamiętaj, żeby wczesnej obgotować je w osolonym wrzątku przez około 60 sekund, a potem dokładnie odsączyć. Gdy grzyby obeschną, można je już włożyć do specjalnej torebki i zamrozić. Dzięki obgotowaniu, po rozmrożeniu kurki nie będą gorzkie.
Kurkowe inspiracje na blogu
Po więcej przepisów kliknij w linki poniżej:
- kurki w sosie śmietanowym
- orkiszowe tagliatelle z kurkami
- jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami
- jajecznica z kurkami
Kulinarne inspiracje na Facebooku
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Grzanki z kurkami i jajkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 1/2 szklanki kurek
- 1 ciabatta
- oliwa
- masło do smażenia
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- koperek do posypania
Wykonanie
- Cebulę pokrój w kostkę, większe kurki na mniejsze części.
- Na rozgrzanym maśle na patelni zeszklij cebulę, następnie dorzuć kurki. Posól i popieprz.
- W międzyczasie ciabattę przekrój na pół, skrop oliwą i podsmaż na patelni.
- Jajka usmaż na rozgrzanym maśle, żółta powinny być płynne. Posól i popieprz.
- Na talerzu ułóż grzanki, rozłóż na nich kurki, połóż jajko i posyp koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz