Makaron z sosem ze świeżych pomidorów
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów |
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, to pyszny obiad, który przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut, czyli tyle ile będzie się gotował makaron. Makarony dają nam mnóstwo możliwości w kuchni, ale chyba najbardziej lubię je za to, że w krótkim czasie można z nich wyczarować pyszne dania.
Makaronowe inspiracje czerpię z kuchni włoskiej, w której rządzi minimalizm i dobrej jakości produkty. I dlatego do mojego makaronu dodałam tylko kilka podstawowych składników: czosnek, cebulę, pomidory i mozzarellę. A ponieważ wrzesień, to miesiąc pysznych i dojrzałych w słońcu pomidorów, to właśnie użyłam tych świeżych pomidorów. Wybrałam podłużne warzywa, bo są mięsiste i pełne smaku.
Filmik z przygotowaniem makaronu znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/CxAJ5GxICdA/
Makaronowe inspiracje na blogu
Na blogu znajdziesz też inne pyszne pomysły na makaronowe obiady:
- Indyk z makaronem w śmietankowym sosie
- Makaron z dyniowym pesto
- Spaghetti z burakiem
- Makaron penne z pesto i cukinią
Więcej przepisów na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 4 podłużne pomidory
- 200 g ulubionego makaronu
- sól
- pieprz
- tymianek
- 50 g mozzarelli
Wykonanie
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
- Zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.
- Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, usuń gniazdka, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię.
- Smaż przez pięć minut.
- Na patelnię wrzuć gorący makaron, dodaj startą mozzarellę i tymianek, wymieszaj, skrop oliwą i od razu podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz