Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku

połówki pomidorów zanurzone w oliwie z ziołami
Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku
 

Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku co roku obowiązkowo pojawiają się na naszym stole. Sierpień i wrzesień, to czas kiedy pomidory smakują najlepiej. Dojrzewają  w ciepłym słońcu i pięknie pachną latem.

Do pieczenia wybierz pomidory podłużne, te które są mięsiste i zawierają mało wody. Najlepiej sprawdzi się tu odmiana lima, san marzano czy pomidory polne. 

Tutaj znajdziesz filmik z przygotowania pomidorów  → https://www.instagram.com/p/Cwo1l8IIwDO/

Często pytacie mnie jak długo wytrzymają w lodówce pomidory marynowane w oliwie? Spokojnie postoją do dwóch tygodni. Natomiast jeśli chcecie, można je zapasteryzować na zimę, tylko wtedy należy skrócić nieco czas ich pieczenia, ponieważ podczas pasteryzacji będą poddane dodatkowej obróbce cieplnej i jeszcze zmiękną.

 

Pieczone pomidory na blogu

Znajdziesz tutaj również kilka inspiracji na dania z pieczonymi pomidorami:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 


pieczone pomidory w szklanym słoiku z oliwą


Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 10 upieczonych pomidorów, przepis jak je zrobić → pieczone pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • świeżych tymianek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa EV

 

Wykonanie

  • Upieczone połówki pomidorów układamy w czystym i suchym słoiku. 
  • Pomiędzy pomidorami układamy obrane ze skórki ząbki czosnku i gałązki tymianku.
  • Oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
  • Na koniec zalewamy oliwą EV, tak aby pomidory były dokładnie nią przykryte.
  • Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.


Komentarze