Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku
Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku |
Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku co roku obowiązkowo pojawiają się na naszym stole. Sierpień i wrzesień, to czas kiedy pomidory smakują najlepiej. Dojrzewają w ciepłym słońcu i pięknie pachną latem.
Do pieczenia wybierz pomidory podłużne, te które są mięsiste i zawierają mało wody. Najlepiej sprawdzi się tu odmiana lima, san marzano czy pomidory polne.
Tutaj znajdziesz filmik z przygotowania pomidorów → https://www.instagram.com/p/Cwo1l8IIwDO/
Często pytacie mnie jak długo wytrzymają w lodówce pomidory marynowane w oliwie? Spokojnie postoją do dwóch tygodni. Natomiast jeśli chcecie, można je zapasteryzować na zimę, tylko wtedy należy skrócić nieco czas ich pieczenia, ponieważ podczas pasteryzacji będą poddane dodatkowej obróbce cieplnej i jeszcze zmiękną.
Pieczone pomidory na blogu
Znajdziesz tutaj również kilka inspiracji na dania z pieczonymi pomidorami:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 10 upieczonych pomidorów, przepis jak je zrobić → pieczone pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- świeżych tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa EV
Wykonanie
- Upieczone połówki pomidorów układamy w czystym i suchym słoiku.
- Pomiędzy pomidorami układamy obrane ze skórki ząbki czosnku i gałązki tymianku.
- Oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
- Na koniec zalewamy oliwą EV, tak aby pomidory były dokładnie nią przykryte.
- Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz