Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem
Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem |
Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem , to pyszna odmiana dla klasycznego przecieru, który robi się bez żadnych dodatków, oczywiście oprócz szczypty cukru, która zawsze wrzucam do garnka. Pamiętaj, że taka właśnie odrobina cukru wspaniale podbija smak pomidorów. To jest patent, który stosowały już nasze prababcie i warto o nim pamiętać szykując z dania z tymi zdrowymi i smacznymi warzywami.
Tym razem do przecieru dodałam cebulę, czosnek i bazylię, które bardzo fajnie zaromatyzowały pomidory. Taki sos będzie idealnym dodatkiem do makaronu, do ryżu czy do duszonego mięsa. Spokojnie można go też dodać do zupy.
Przy przygotowywaniu przecieru nigdy nie podlewam pomidorów wodą, ponieważ one sama je w sobie zawierają. Pod wpływem ognia warzywa puszczą swój sok. Gdy pomidory będą już miękkie odstawiam garnek na kilkanaście minut. Po tym czasie delikatnie odcedzam wodę, która powstała podczas gotowania. W ten sposób w garnku wtedy zostanie nam gęsta masa, której nie trzeba będzie odparowywać. Oszczędzamy i czas i prąd.
Filmik z przygotowania przecieru znajdziesz na moim profilu Ig → https://www.instagram.com/reel/CxCpWNUsX_m/.
Pomidorowe przetwory na blogu
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na przetwory z pomidorami w roli głównej:
- Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku
- Suszone pomidory - jak zrobić
- Kiszone pomidory
- Suszone pomidory w oliwie z ziołami
- Sos pomidorowy do makaronu
- Pieczone pomidory
- Przecier pomidorowy na zimę
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 4000 g dojrzałych podłużnych pomidorów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki bazylii
- 2 szczypty cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
-
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę.
- Pomidory pokrój na mniejsze części, włóż je do garnka, dorzuć cebulę, bazylię i czosnek.
- Garnek przykryj i gotuj na malutkim ogniu.
- Gdy pomidory puszczą sok delikatnie zwiększ ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Wszystko przetrzyj, najlepiej przy użyciu specjalnego przecieraka. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, to pomidory przetrzyj przez sito.
- Przecier przelej do garnka, dodaj cukier i sól, doprowadź do zagotowania.
- Wrzący przecier przelej do czystych i wyparzonych słoików.
- Słoiki mocno dokręć, włóż do garnka, wlej wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Komentarze
Prześlij komentarz