Rydze w sosie śmietanowym z makaronem

stązki makaronu z sosem na ciemnym talerzu
Rydze w sosie śmietanowym z makaronem

 

Rydze w sosie śmietanowym z makaronem, to jedno z moich ulubionych połączeń obiadowych jesienią. Uważam też, że połączenie grzybów, nie tylko rydzów, ze śmietaną to wspaniały pomysł, smakuje wprost idealnie. A poza tym, to danie, które robi się szybko i prosto.

Wrzesień i październik, to czas grzybów. W tym czasie często pojawią się one na naszych talerzach. Często podaję je z makaronem właśnie, ale taka klasyka, to według mnie zdecydowanie duet z puree z ziemniaków. Choć oczywiście możliwości jest całe mnóstwo i pewnie każdy ma swoje ulubione.


Grzybowe przepisy na blogu

Na blogu znajdziesz również inne przepisy z grzybami, między innymi:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.



makaron z rydzami w sosie z natką pietruszki

Rydze w sosie śmietanowym z makaronem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g rydzów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml kremówki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • ½ opakowania makaronu tagliatelle

 

Wykonanie

  • Rydze oczyść i wypłucz pod zimną wodą. 
  • Duże kapelusze pokrój na kawałki, małe zostaw w całości. Osusz je ręcznikiem kuchennym.
  • Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
  • Rydze smaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju z obydwu stron, aż się delikatnie zarumienią, dorzuć czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. 
  • Wlej śmietankę i duś na małym ogniu przez 10 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron. 
  • Gorący odcedzony makaron wymieszaj z sosem, posyp posiekaną natką pietruszki.

 

kawałki grzybów w sosie ze śmietaną

 

Komentarze