Rydze w sosie śmietanowym z makaronem
Rydze w sosie śmietanowym z makaronem |
Rydze w sosie śmietanowym z makaronem, to jedno z moich ulubionych połączeń obiadowych jesienią. Uważam też, że połączenie grzybów, nie tylko rydzów, ze śmietaną to wspaniały pomysł, smakuje wprost idealnie. A poza tym, to danie, które robi się szybko i prosto.
Wrzesień i październik, to czas grzybów. W tym czasie często pojawią się one na naszych talerzach. Często podaję je z makaronem właśnie, ale taka klasyka, to według mnie zdecydowanie duet z puree z ziemniaków. Choć oczywiście możliwości jest całe mnóstwo i pewnie każdy ma swoje ulubione.
Grzybowe przepisy na blogu
Na blogu znajdziesz również inne przepisy z grzybami, między innymi:
- Grzanki z kurkami i jajkiem
- Orkiszowe tagliatelle z kurkami w śmietanie
- Makaron wstążki z sosem grzybowym
- Rydze smażone na maśle
- Jesienna zupa grzybowa
- Sos grzybow
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Rydze w sosie śmietanowym z makaronem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g rydzów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- 1 łyżka oleju
- 200 ml kremówki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- ½ opakowania makaronu tagliatelle
Wykonanie
- Rydze oczyść i wypłucz pod zimną wodą.
- Duże kapelusze pokrój na kawałki, małe zostaw w całości. Osusz je ręcznikiem kuchennym.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
- Rydze smaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju z obydwu stron, aż się delikatnie zarumienią, dorzuć czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli.
- Wlej śmietankę i duś na małym ogniu przez 10 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Gorący odcedzony makaron wymieszaj z sosem, posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz