Ajvar, pasta paprykowa
Ajvar,
pasta z warzyw, to pyszny i zdrowy pomysł na danie składające się z
pieczonych warzyw. Wywodzi się ono z krajów bałkańskich i podawane jest
tam głównie do grillowanych mięs. Zdecydowanie może zastąpić ketchup lub
musztardę. Równie pysznie smakuje jako pasta do kanapek, grzanek czy
tostów. Będzie też idealnym dodatkiem do różnego rodzaju wędlin czy
pieczonych mięs.
Pastę możemy jeść na bieżąco, lub też zamknąć ją na zimę do słoików. W takim wypadku słoiki należy wypełnić gorącą pastą, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut, od momentu zagotowania się wody.
Na mim Ig znajdziesz filmik z jej przygotowania → https://www.instagram.com/p/CyfWKS7M4rP/
Przepisy na inne pasty na blogu
Na blogu znajdziesz także inne pomysły na warzywne pasty:
- Pasta z bobu z sezamem
- Mutabal, pasta z bakłażana
- Pesto z brokuła
- Pasta buraczana z czerwoną fasolą
- Ajvar (ajwar) bałkańska pasta warzywna
- Zielony hummus, pasta z bobu
- Pesto z kolendry
- Pasta z bobu z białym serem
Kulinarne inspiracje na Facebooku
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Ajvar, pasta z warzyw
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1000 g czerwonej papryki
- ok. 300 g bakłażana
- 2 cebule
- mała główka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój ją na mniejsze kawałki. Bakłażana pokrój w plastry, główkę czosnku na pół, a cebulę w ćwiartki.
- Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu warzywa włóż albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykryjesz. Odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie z papryki zdejmij skórkę.
- Warzywa włóż do miski i zblenduj.
- Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz