Kiszone korzenne śliwki
Kiszone korzenne śliwki |
Kiszone korzenne śliwki - wiem, że gdy to czytasz na Twojej twarzy maluje się pewne zdziwienie i zaskoczenie. Można kisić owoce? Tak, można, i takie kiszone śliwki są super dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin czy sałatek. Możemy też je dodać do gulaszów czy do duszonej wieprzowiny.
Kiszonki są bardzo zdrowe, wiec warto, żeby często pojawiały się na naszym stole. A te owocowe jeszcze dodatkowo miło nas zaskakują swoim wyjątkowym smakiem. Połączenie słodkawej śliwki z korzennymi przyprawami i lekkiego kiszonego smaku daje bardzo fajny efekt w ustach i na talerzu.
W przepisie podałam, że kilogram śliwek zmieści się do 4 słoików o pojemności 500 ml każdy. Dokładne proporcje zależą od wielkości śliwek jakie kupisz. Im będą mniejsze tym więcej się zmieści do jednego słoika.
Kiszonki na blogu
Na blogu znajdziesz też inne przepisy na kiszonki:
- Kiszone pomidory
- Ogórki małosolne kiszone na sucho
- Kiszone rzodkiewki
- Domowa kiszona kapusta
- Ogórki małosolne kimchi
- Botwinka kiszona w maślance
Kiszone korzenne śliwki
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 4 słoiki o poj. 500 ml
Składniki:
- 1000 g śliwek
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 8 goździków
- 1 łyżeczka gorczycy
- Zalewa:
- 1 litr wrzątku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie
- Śliwki umyj.
- Do każdego słoika włóż kawałek kory, 1/2 gwiazdki anyżu, 2 goździki, 1/4 łyżeczki gorczycy.
- Ciasno ułóż śliwki w słoiku.
- We wrzątku rozpuść sól, gdy lekko przestygnie dodaj miód. Dokładnie wymieszaj.
- Zalewą zalej śliwki, zakręć słoiki.
- Ustaw je na tacy i zostaw na blacie kuchennym na ok. 7-10 dni. Po tym czasie powinny być już gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz