Konfitura z pigwy z żurawiną
Konfitura z pigwy z żurawiną |
Konfitura z pigwy z żurawiną, to kolejny sposób na przetworzenie tego zdrowego i pysznego owocu. Tym razem postawiłam połączyć pigwę z żurawiną, bo to owoc, który także króluje na naszych stołach jesienią.
Konfitura będzie idealnym dodatkiem do pieczonego drobiu czy też do wieprzowiny. Słodko-kwaśny smak owoców będzie tu doskonale pasował. Możesz ją również wykorzystać do słodzenia zimowej herbaty lub do przekładania ciast czy kruchych ciasteczek.
Pigwa na blogu
Na blogu znajdziesz także inne przepisy z pigwą w roli głównej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Konfitura z pigwy z żurawiną
- 1000 g pigwy
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 200 g żurawiny
Wykonanie
- Pigwę pokrój w kostkę, wrzuć do szerokiego rondla z grubym dnem.
- Zasyp cukrem, wlej sok z cytryny i odstaw na 5 godzin.
- Po tym czasie owoce podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy puści sok, gotuj przez około 30 minut, aż zmięknie, wtedy wrzuć umytą żurawinę.
- Wszystko gotuj razem na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Gotową konfiturę przełóż do suchych i wyparzonych słoiczków.
- Studź do góry nogami.
Komentarze
Prześlij komentarz