Leczo z pieczarkami

pokrojone warzywa w sosie pomidorowym
Leczo z pieczarkami
 

Leczo z pieczarkami i paprykową kiełbasa, to kolejna odsłona pysznego jesiennego dania. Leczo to węgierska potrawa, które jest też bardzo lubiana w naszym kraju. W jej skład wchodzą papryki, pomidory i cebula. Teraz jest właśnie czas kolorowych papryk, więc to najlepsza pora, żeby zrobić sobie leczo i porządnie się rozgrzać w pochmurne październikowe i listopadowe dni.

Jak zapewne wiesz, wersji leczo jest całe mnóstwo. Możemy je robić w wersji wegańskiej, bez dodatku kiełbasy czy mięsa. Możemy do niego dodać ziemniaki, pieczarki czy cukinię. Ja z reguły robie te różne wersje na zmianę, żeby nieco urozmaicić nasze menu.

Filmik, jak zrobić leczo znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CxZx7KRIdk4/.

Inne inspiracje na blogu

W moich przepisach znajdziesz także inne wersje lecza:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

pokrojone warzywa w misce posypane natką pietruszki

 

Leczo z pieczarkami

Czas przygotowania:
Składniki:
  • 200 g paprykowej kiełbasy 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała cukinia
  • 100 g pieczarek
  • 3 podłużne pomidory 
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • natka do posypania

 

Wykonanie

  • Kiełbasę pokrój w paski, cebulę i czosnek w drobna kostkę, pieczarki w plasterki.
  • Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. 
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • W suchym garnku przesmaż kiełbasę, dodaj cebulę i czosnek, smaż 2 minuty. 
  • Dodaj paprykę, cukinię, pieczarki i pomidory. 
  • Dodaj przyprawy, wymieszaj. 
  • Przykryj i duś na małym ogniu przez 20 minut.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natka pietruszki.

 
kawałki kolorowych warzyw w beżowej misce
 

Komentarze