Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami |
Leczo z pieczarkami i paprykową kiełbasa, to kolejna odsłona pysznego jesiennego dania. Leczo to węgierska potrawa, które jest też bardzo lubiana w naszym kraju. W jej skład wchodzą papryki, pomidory i cebula. Teraz jest właśnie czas kolorowych papryk, więc to najlepsza pora, żeby zrobić sobie leczo i porządnie się rozgrzać w pochmurne październikowe i listopadowe dni.
Jak zapewne wiesz, wersji leczo jest całe mnóstwo. Możemy je robić w wersji wegańskiej, bez dodatku kiełbasy czy mięsa. Możemy do niego dodać ziemniaki, pieczarki czy cukinię. Ja z reguły robie te różne wersje na zmianę, żeby nieco urozmaicić nasze menu.
Filmik, jak zrobić leczo znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CxZx7KRIdk4/.
Inne inspiracje na blogu
W moich przepisach znajdziesz także inne wersje lecza:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Leczo z pieczarkami
- 200 g paprykowej kiełbasy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 mała cukinia
- 100 g pieczarek
- 3 podłużne pomidory
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- natka do posypania
Wykonanie
- Kiełbasę pokrój w paski, cebulę i czosnek w drobna kostkę, pieczarki w plasterki.
- Paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- W suchym garnku przesmaż kiełbasę, dodaj cebulę i czosnek, smaż 2 minuty.
- Dodaj paprykę, cukinię, pieczarki i pomidory.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj.
- Przykryj i duś na małym ogniu przez 20 minut.
- Przed podaniem posyp posiekaną natka pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz